Huis kopen & aankoopmakelaar

Door op 7 Juni 2021

Met deze 7 redenen voorkomt u een kat in de zak

In de huidige woningmarkt van Amsterdam is het lastig om zonder makelaar aan een woning te komen. Woningen zijn vaak al weg voordat ze überhaupt te koop staan. Alleen met een makelaar kunt u de concurrentie voor zijn. Maar er zijn meer redenen om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Onze makelaar Hans Koppes geeft 7 redenen waarom hij voorkomt dat uw droomhuis een kat in de zak wordt.

Eerst een aankoopmakelaar

Hans: “De belangrijkste beslissing die een kandidaat koper kan nemen is het inschakelen van een aankoopmakelaar voordat de zoektocht naar een droomhuis begint. Het lijkt aantrekkelijk om op Funda te zoeken en zelf een bezichtiging aan te vragen. Maar door gebrek aan kennis is de kans aanwezig dat de beoogde droomwoning uitmondt in een nachtmerrie. Het is daarom belangrijk om precies te weten welke begeleiding u nodig heeft bij het kopen van een huis in amsterdam en waarvoor u betaalt. Bij ons betaalt u overigens alleen wanneer de woning daadwerkelijk wordt aangekocht. No cure, No pay.”

Waarom een aankoopmakelaar inschakelen? Dit zijn de 7 redenen van Hans Koppes.

1 - Kennis van de wijk 

“Ons vak is een echte 'voeten in de klei' service. Wij staan letterlijk midden in het aanbod. Dat moet ook want er zijn zoveel nuances. Niet alleen tussen stadsgebieden, wijken en buurten, maar ook tussen straten onderling. Wat is de beste buurt van IJburg? Waar zijn kindvriendelijke buurten? Wat is de reputatie van de verschillende lokale scholen? Wij weten daar alles van. Als je die kennis zelf niet hebt, dan kan het voorkomen dat je verliefd wordt op een woning en blind bent voor problemen in de buurt of een slechte reputatie van de wijk. Er zijn talloze weetjes die je onmogelijk kunt weten en die voor ons dagelijkse kost zijn. Alles draait om locatie!”

2 - Duurzame aspecten

“Aankoopmakelaars denken ook na over zaken waar kopers vaak niet mee bezig zijn. Zo heeft een oud huis meestal ook een oud installatiesysteem en is daarmee niet duurzaam. Daar moet je echt rekening mee houden in je budget want vroeg of laat moet het systeem vervangen worden door een duurzame versie. Daarnaast zal het verduurzamen van woningen de komende jaren steeds meer verplicht worden en dat kan behoorlijk in de cijfers lopen. Amsterdam bijvoorbeeld wil in 2040 van het gas af gaan. De kosten die daarmee gemoeid zijn bedragen minimaal 20.000,- per woning.”

3 - Diepgaande expertise

“Het is gemakkelijk om verliefd te worden op dat prachtige interieur, die fraaie tuin en de stijlvolle afwerking van de woning. Maar wat is de bouwkundige staat? Als makelaar mag je nooit belangrijke aspecten missen zoals bouwkundige staat, bestemmingsplan, bodemonderzoek, omgevingsvergunningen, bewijs van eigendom, erfpachtvoorwaarden, financiële gezondheid en gegevens omtrent VvE. Die kunnen voor onaangename financiële verrassingen zorgen. Kijk dan ook uit voor makelaars die alleen maar wijzen op mooie keukentafels en chique badkamers. De negatieve aspecten van een woning zijn net zo belangrijk.” 

4 - Fouten vermijden

“Een makelaar heeft de taak om klanten te helpen om tot een goede beslissing te komen. Dat betekent ook dat je klanten moet behoeden voor slechte beslissingen. En die worden vaak genomen op basis van emotie. Dat gebeurt al snel want een huis kopen is een zeer emotionele transactie. Het gezegde luidt dan ook: ‘kopen we emotioneel, dan rechtvaardigen we de logica’. Daarom is het mijn taak om logica te brengen in een emotioneel geladen beslissing. Het kopen van een huis aan de achterkant van een drukke straat is bijvoorbeeld geen goede logische beslissing. Hoe mooi de woning ook is, huizen in drukke straten zijn moeilijk te verkopen op een goede markt. In een moeilijke markt zijn ze al helemaal niet aan de straatstenen te slijten. Als je dan moet verkopen loop je al snel tegen een restschuld aan.” 

5 - Off market aanbod

“Een ander groot voordeel van een aankoopmakelaar is de onderlinge relatie met andere makelaars. Door regelmatig in contact te zijn en op pad te gaan met andere makelaars weten we welke huizen binnenkort op de markt komen. Nog voordat ze op Funda staan. Met een goede, actieve aankoopmakelaar heeft u dan al snel een primeur. Ook krijg je eerder toegang tot dit ‘off market’ aanbod als een makelaar is aangesloten bij brancheverenigingen, formules of een collectief. Daarmee vergroot je je zoekbereik aanzienlijk.”

6 - Onafhankelijke inspecteurs en taxateurs

“Kopers hebben het recht om elke taxateur en bouwkundig inspecteur te kiezen die ze willen. Toch komt het voor dat kopers alleen op hun makelaar vertrouwen bij de keuze van de bouwkundig inspecteur. En dan kan het zijn dat je te maken krijgt met een inspecteur die het belangrijker vindt om de makelaar blij te maken dan uw belangen te behartigen. Problemen worden dan geminimaliseerd om te voorkomen dat de koop niet doorgaat. Gelukkig gebeurt dit niet op grote schaal. Een goede aankoopmakelaar zorgt voor een doorverwijzing naar onafhankelijke bouwkundig inspecteurs en taxateurs.”

7 - Onbewogen onderhandelingsadvies

“Zelfs de meest bekwame onderhandelaar zal doorgaans emotioneel namens zichzelf onderhandelen. Daarom heb je een bekwame, emotieloze onderhandelingspartner nodig. Iemand die adviseert over de beste biedingsstrategie en het resultaat bereikt waarnaar je op zoek bent. Ik zal eerlijk zijn, toen ik mijn eerste onderhandelingen deed, was ik niet de beste onderhandelaar. Ik was net zo emotioneel verwikkeld in het resultaat als de meeste kopers zonder makelaar. Inmiddels weet ik beter. Je bent pas een effectieve makelaar als je vaak hebt onderhandeld. Want ervaring komt met de jaren en de wil om te leren.”

Bij het kopen van een huis komt veel kijken. Een aankoopmakelaar kan u hierin wegwijs maken. Hij of zij begeleidt u in het hele traject van oriëntatie tot en met het tekenen bij de notaris. Maak een afspraak voor een gratis aankoopadvies gesprek. Dan komt u alles te weten over onze actieve aankoopbemiddeling.

Lees ook: 
Kopen met de aankoopmakelaar van de wijk
Een huis kopen in 8 stappen
Bieden op een huis in Amsterdam
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met een van onze makelaars en ontdek de grote voordelen van onze wijkexpertise en onze actieve benadering van het makelaarsvak.

Naar boven