Uw woning verhuren?

Door op 14 Augustus 2020

Onze verhuurmakelaar zorgt voor de maximale huurprijs

Wie als particulier een woning wil verhuren in Amsterdam loopt tegen een wirwar van regels aan. En dat begint al bij het bepalen van de huurprijs. Valt u in de sociale of vrije sector? Aan welke huurpunten moet u voldoen? Onze verhuurmakelaar Sabine Wendel legt uit wat er allemaal bij komt kijken om tot de juiste huurprijs te komen.

Risico’s verhuur

Sabine: “Verhuren van een huis in Amsterdam is niet zonder risico. Door de ingewikkelde regelgeving is het beslissen over de juiste huurprijs lastiger dan wordt gedacht. Een te lage huur rekenen kan ten koste gaan van je rendement, terwijl een te hoge huur kan zorgen voor te weinig bezichtigingen. Dat resulteert dan weer in leegstand en leegstand kost geld. Het is dan ook cruciaal om te zorgen voor een goede en realistische huurprijs om dit soort problemen voor te zijn.”

Huurliberalisatiegrens

“Het is uiteraard belangrijk dat je de materie goed beheerst om tot de juiste huurwaardebepaling te komen. En dat begint met de huurliberalisatiegrens. Deze bepaalt of je huurwoning in de vrije sector valt. Als particuliere verhuurder gaat je voorkeur uit naar de vrije sector want dan zijn er geen overheidsregels voor een maximumprijs. Deze prijsbepaling wordt dan door vraag en aanbod in de markt bepaald en niet door een vaststaande regelgeving.”

Puntentelling bepalend voor huurprijs

“Het object moet voldoen aan een minimum aantal huurpunten om tot de vrije sector gerekend te kunnen worden. Het aangeboden woonoppervlak zorgt voor de meeste punten. Andere onderdelen die een rol spelen bij de waardebepaling zijn onder andere WOZ-waarde, keuken, sanitair en gemeenschappelijke zaken. Kom je met een huurpuntentelling op een huurprijs die boven de liberalisatiegrens ligt (2020: €737,14) dan kan je het object verhuren in de vrije sector.”

Lokale factoren

“Zodra de woning zich bevindt in de vrije sector, kijken we naar de juiste huurprijs. Verschillende basisfactoren zijn van invloed op het bepalen van de huurprijs. Zo zijn een verbouwing en de algehele staat van onderhoud van het pand van invloed op de waarde. Ook zaken als omgeving en ligging spelen een belangrijke rol. Daarnaast is er onder expats een hogere vraag naar gemeubileerde woningen in bepaalde delen van Amsterdam. Als expatspecialist bieden wij daarvoor speciaal een stylingadvies om de woning helemaal naar de wensen van de expat in te richten zodat daarmee de hoogst mogelijke huurprijs kan worden gevraagd."

Eigen data

“We bereiden de waardebepaling voor door een gedegen marktonderzoek uit te voeren en te kijken naar de geschiedenis van een pand en de buurt in onze zorgvuldig opgebouwde data-analytics-systeem en met behulp van StatLinepublicaties met kerncijfers over wijken en buurten. Hierdoor kunnen we huurprijzen optimaliseren met interne en externe (big) data. Na zorgvuldige analyse krijgen we inzicht in de maximale huur- of koopprijs die onze klanten kunnen vragen. Sommige bruikbare gegevens liggen voor het oprapen, zoals inkomsten per postcode. Die kun je bij het CBS opvragen. Of je haalt ze uit je eigen database. Veel huurders en kopers willen dolgraag hun droomwoning vinden en zijn daarom bereid veel persoonlijke gegevens te delen.”

Gratis Huurwaardebepaling

“Als verhuurspecialisten bieden wij een Gratis Huurwaardebepaling aan. Onze verhuurmakelaar komt dan bij u langs en bepaalt aan de hand van de puntentelling, eigen data en externe factoren de huurprijs van uw woning. Onze verhuurmakelaars hebben alle kennis in huis om op basis van deze factoren de juiste huurprijs voor uw woning te bepalen. Een waardebepaling door onze verhuurmakelaars kost niets en verplicht u tot niets. U krijgt een goede indruk van uw verhuurkansen en wat de woning u gaat opleveren.”
 

Lees ook:
Huis verhuren: Kies voor de zekerheid van onze verhuurspecialisten
Uw woning tijdelijk verhuren?
Nieuwe huurcontracten, nieuwe kansen
Verhuur uw woning in 7 stappen
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het verhuren van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met een van onze makelaars en ontdek de grote voordelen van onze wijkexpertise en onze actieve benadering van het makelaarsvak.

Naar boven