WOZ-waarde 2021

Door op 15 Februari 2021

Maak bezwaar en verlaag uw OZB-aanslag

De gemeente Amsterdam laat u binnenkort weten wat de WOZ-waarde van uw woning is. Klopt deze wel? Onze makelaar Marco Loureiro legt uit hoe u de WOZ-waarde kunt controleren en hoe u zelfs uw OZB-aanslag kunt verlagen.

WOZ stijgt mee met huizenprijzen

De afgelopen jaren zijn de woningen in Amsterdam behoorlijk gestegen in waarde. Als u een huis bezit en niet van plan uw huis te verkopen dan heeft u er niet zoveel aan. Sterker nog, het gaat u zelfs geld kosten. Want de Waarde Onroerende Zaken (WOZ) stijgt net zo hard mee. En voor deze overwaarde betaalt u weer meer Onroerende Zaakbelasting (OZB). Marco: “Het is natuurlijk mooi om te horen dat je huis in waarde is toegenomen. Maar als je daardoor meer belasting moet betalen is het een ander verhaal.”

Schatting van de waarde

“De meeste huiseigenaren gaan ervan uit dat de waarde die de gemeente Amsterdam opgeeft de juiste is. Maar dat is een schatting op basis van vrij algemene bepalingen. Zo kan het aantal vierkante meters woonoppervlak verschillen met de werkelijke bewoonbare ruimte. Als u deze gegevens controleert en ontdekt dat ze een te rooskleurig beeld geven kunt u bezwaar maken en de waarde aanvechten bij de gemeente. Dat is geen ingewikkelde procedure en wordt vaak gedaan. Eén tot twee procent van de ontvangers doet het en ongeveer de helft van de bezwaren wordt gehonoreerd.”

Hoe komt de WOZ tot stand?

De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw bepaald aan de hand van de taxatie op 1 januari van het jaar ervoor. Dit jaar kijkt de gemeente dus naar de waarde van je huis op 1 januari 2020. Dit is voor een groot deel een geautomatiseerd proces waarbij taxateurs van de gemeente met modellen werken. Kenmerken van huizen en marktgegevens spelen daarbij een rol. Zoals type woning, bouwjaar, oppervlakte, ligging, onderhoudstoestand en prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Uiteindelijk is de WOZ-waarde 2021 het geschatte bedrag dat een woning zou opbrengen wanneer die op de waardepeildatum in 2020 zou zijn verkocht. De WOZ-waarden zijn openbaar. Je kunt dus de WOZ-waarde van je woning vergelijken met die van andere woningen in de buurt.

Klopt het niet? Maak bezwaar!

Marco: “De huiskenmerken die de gemeente hanteert in de taxatie kunnen afwijken van de werkelijke kenmerken. De gemeente stuurt het taxatieverslag vaak mee als bijlage bij de WOZ-beschikking. Wij raden aan om deze goed te controleren. Je kunt met het verslag in de hand door het huis lopen of vergelijken met de bouwtekeningen en de gegevens van het Kadaster. Kloppen ze niet? Maak dan binnen zes weken na ontvangst van het taxatieverslag bezwaar. Dat kan via de pagina WOZ bezwaar maken op de website van de gemeente Amsterdam.” 

Verschil WOZ-waarde 2021 en vraagprijs 

Als de WOZ-waarde 2021 lager blijkt te zijn dan de gemeente had voorgeschoteld dan wordt de OZB ook verlaagd. Daar is het allemaal om te doen. Heeft dat effect op de vraagprijs van de woning? Marco: “Nee, de WOZ-waarde staat los van de vraagprijs van de woning. Wanneer je je huis wilt verkopen dan voeren we eerst een gratis waardebepaling uit. Daarmee stellen we de vraagprijs van woning op dit moment vast. Die is stukken nauwkeuriger dan de WOZ-waarde van de gemeente want er zit minimaal een jaar tussen. In de tussentijd kan de prijs flink zijn gestegen. In Amsterdam zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar met zo’n 10% gestegen, dat scheelt nogal. Onze waardebepaling geeft ook een realistischer beeld van de kansen op de woningmarkt omdat we meer factoren meenemen dan de taxateurs van de gemeente. Vaak komen we dan op een hogere vraagprijs uit dan de WOZ-waarde. Laat dat dus geen belemmering zijn om bezwaar te maken.”

Lees ook:
Gratis waardebepaling. Deskundig advies voor de juiste vraagprijs
Wat doen de huizenprijzen? 5 trends op de Amsterdamse woningmarkt 
Vergroot je kansen met een toppresentatie
Ga mee op klantenreis met Marco Loureiro

Meer weten?

Maak een afspraak met onze makelaar Marco Loureiro. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over zijn manier van woningen promoten. Bel of WhatsApp 06-18627798 of e-mail naar marcoloureiro@remax.nl

Naar boven