Huizenjacht Top 10 Tips

Door op 7 Maart 2022

Een huis kopen begint met een zakelijke blik 

Het kopen van een huis gaat niet zelden gepaard met veel emotie. U heeft een huis gezien waar u op slag verliefd op bent geworden. En dat is precies het moment om even pas op de plaats te maken en een aankoopmakelaar aan het werk te zetten. Want liefde maakt blind, vooral voor zaken waar u na de aankoop een hoop spijt van kunt hebben. Onze makelaar Hubert Lut bekijkt de aankoop met een zakelijke blik en laat zich niet misleiden. Lees zijn 10 tips voor een succesvolle huizenjacht.

1 - Wat biedt de buurt?

Bij het kopen van een huis in Amsterdam is locatie een van de belangrijkste aspecten. U kunt een hoop zaken aanpassen aan een woning, behalve de locatie. Kijk daarom allereerst naar de nabijheid van werk, winkels, scholen en andere voorzieningen zoals sport en recreatie. Ook moet u een onderzoek doen naar de komst van toekomstige voorzieningen in het gebied van uw nieuwe woning. 

2 - Geurtjes verraden gebreken

Luchtverfrissers en open ramen kunnen nare geurtjes wegnemen. Wees daarom extra bedacht op bijvoorbeeld een vochtige geur. Dit kan duiden op een slechte ventilatie van het huis of erger, schimmelproblemen. 

3 - Let op de vloeren

Misschien niet het eerste waar u op let tijdens de bezichtiging maar niet minder belangrijk: de vloeren. Een schuine vloer is een van de belangrijkste aanwijzingen dat er een groot constructief probleem met het huis kan zijn. Beslist een punt voor de bouwkundige keuring als u besluit de woning te kopen. 

4 - Plan op lichtinval

Het belang van daglicht in een woning wordt nog wel eens over het hoofd gezien. Vooral als u in de wintermaanden op huizenjacht gaat. Dan is het aan het einde van de dag lastig in te schatten hoe licht de woning van nature is. Plan uw bezichtigingen dan ook op het moment dat de lichtinval optimaal is.

5 - Parkeren voor de deur

In Amsterdam is parkeren een van de grootste obstakels bij het kopen van een woning. Kijk daarom of u voor de deur kunt parkeren, hoeveel een parkeervergunning kost en of er alternatieven op loopafstand zijn zoals een parkeergarage.  

6 - Check de extra ruimte

Voor bijvoorbeeld de was doen en wasgoed ophangen of drogen is nogal wat nogal wat ruimte nodig. Check daarom of de wasmachineaansluiting op een goed toegankelijke plek staat, met de juiste voorzieningen. Tijdens een bezichtiging is het vaak lastig om in te schatten of ‘de extra ruimte’ wel aanwezig is of aansluitingen handig geregeld zijn.

7 - Genoeg opbergruimte? 

Een vaak onderschat punt. Tijdens de bezichtiging van je nieuwe woning denk je namelijk niet zo snel snel aan je seizoenspullen zoals kerstboom, tent en snowboard. Toch doen. Want hoe creatief je ook kunt zijn met opslag, je wilt toch zeker zijn dat je genoeg ruimte hebt voor spullen die je niet iedere week gebruikt. Je huis wordt al snel een rommeltje zonder opbergplekken. 

8 - Kijk er doorheen

Het ziet er allemaal goed uit maar toch bekruipt u het gevoel dat er iets niet klopt. Heel goed mogelijk. Door toepassen van professionele styling wordt je aandacht gevestigd op de positieve kanten van een woning. En zeker niet op de negatieve. Laat je daarom niet afleiden door de enscenering, fijne muziek op achtergrond, geur van versgebakken appeltaart en het verkoopverhaal van de makelaar. Zoek de zwakke plekken op en neem ze mee in je beoordeling.

9 - Beoordeel keukens en badkamers

De keuken en badkamer zijn twee van de duurste kamers in een huis. Zorg ervoor dat u speciale aandacht besteedt aan deze ruimten. Een renovatie kan behoorlijk in de cijfers lopen.

10 - Laat een bouwkundig rapport opstellen

Bij oude woningen - zeker in Amsterdam - is een bouwkundig rapport beslist geen overbodige luxe. Koop de woning dan ook onder voorbehoud van bouwkundig rapport. De verkopende partij heeft dat meestal al voorbereid voor de koper, zo niet dan kan dat wijzen op verborgen gebreken. Een bouwkundige beoordeling behoedt u voor grote financiële risico’s wanneer er bijvoorbeeld constructiefouten blijken te zijn.

Staat u op het punt om een huis te kopen in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaar Hubert Lut voor al onze huizenjachttips. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze aankoopbemiddeling. 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaar Hubert Lut voor een oriënterend gesprek over onze makelaarsdiensten. Bel of WhatsApp 06-47830263 of e-mail naar hubertlut@remaxpro.nl

Naar boven