10 tips voor een succesvolle huizenjacht

Door op 2 Mei 2023

De Amsterdamse woningmarkt is aan het veranderen, desondanks blijft het kopen van een woning nog een flinke uitdaging. Wat kun je doen om toch succesvol op huizenjacht te gaan? Met deze 10 tips van onze makelaar Jori Netiv vergroot u de kans op een droomwoning en laat u concurrentie ver achter u. 

1 - Maak een woonwensenlijst

Jori: “Voordat je op huizenjacht gaat, bepaal je eerst waar je precies naar zoekt. Anders wordt het een eindeloze zoektocht met veel teleurstellingen. Maak daarom een woonwensenlijst waarop je prioriteiten vastlegt en zaken zoals de gewenste wijk, ligging ten opzichte van faciliteiten, woonoppervlak en bijvoorbeeld een zonnig balkon. Beperkt budget? Overweeg ook andere wijken of plaatsen rondom Amsterdam die wellicht betaalbaarder zijn. Vergeet niet, je zult altijd concessies moeten doen. Door realistisch te zijn en je opties open te houden, vergroot je de kans om jouw ideale huis alsnog te vinden.”

2 - Pak je voorsprong

“Hoewel de prijzen iets gedaald zijn en het aanbod stijgt, is het nog steeds noodzakelijk om met een aankoopmakelaar op huizenjacht te gaan. Verkopende partijen doen namelijk nog steeds alleen zaken met aankoopmakelaars om zeker te zijn van serieuze kandidaten. En je verhoogt je kansen aanzienlijk met een aankoopmakelaar. Zo kun je je bij ons vrijblijvend inschrijven als woningzoeker. Dan stellen wij je woonwensenlijst op en zetten we je wensen uit bij andere makelaars voor voorverkoop en stille verkoop en in onze eigen Woningzoekers database. Daarmee krijg je een voorsprong op andere zoekers en maak je kans op een woning, nog voordat deze op Funda komt.”

3 - Flyer in favoriete buurten

“Het verspreiden van flyers in de specifieke buurt of wijk waar jij graag zou willen wonen kan je kans op een woning beslist vergroten. Er zal maar net iemand zijn die zijn of haar woning wil verkopen. Wij kunnen je hierbij ondersteunen en ervoor zorgen dat jouw flyers op de juiste plekken worden verspreid. Vergeet ook niet dat je netwerk van groot belang kan zijn om te laten weten dat je op zoek bent naar een woning in jouw gewenste buurt.”

4 - Meld je aan voor woning alerts

“Ga proactief op huizenjacht om je kansen te vergroten. Je kunt je bij ons aanmelden voor een woning alert (sneak preview) en match alerts om er als eerste bij te zijn wanneer een woning te koop wordt gezet. Dan kun je al 'voor de markt uit' kiezen uit nieuw aanbod." 

5 - Zet social media in

“Laat online weten dat je op zoek bent naar een woning in een bepaalde buurt. Plaats een post op jouw kanalen met je woonwensen en afbeelding met bijvoorbeeld ‘Droomhuis gezocht!’. Of plaats een mooie advertentie op Facebook en deel deze met zoveel mogelijk kennissen, vrienden en familieleden. Geef daarbij aan wat je zoekt en in welke prijsklasse. De meeste sneak previews worden via sociale media kanalen gedeeld, dus gebruik deze kracht om jouw ideale woning te vinden.”

6 - Schakel een aankoopmakelaar in

Een aankoopmakelaar blijft de sleutel tot de Amsterdamse woningmarkt. Hij of zij staat dagelijks in contact met verkoopmakelaars en weet daardoor alles over woonkansen. De aankoopmakelaar is vaak als eerste op de hoogte van nieuw aanbod van koopwoningen. Andersom deelt onze aankoopmakelaar jouw zoekprofiel met verkoopmakelaars waardoor een succesvolle wisselwerking ontstaat. Daarnaast bespaart een aankoopmakelaar ook een hoop stress en tijd.

7- Blijf in beeld

Jori: “Onze aankoopmakelaar brengt je continu op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen rondom jouw zoekopdracht. Zorg er daarom voor dat je altijd bereikbaar bent. Wat als een huis helemaal voldoet aan jouw wensen moet je snel toeslaan. Via telefoon, e-mail of WhatsApp blijf je in beeld en weet je zeker dat jouw droomhuis niet aan je neus voorbij gaat.”

8 - Bepaal je budget

“In Amsterdam begint je huizenjacht met een haalbaarheidscertificaat. Vaak kom je pas in aanmerking voor een bezichtiging als je kunt aantonen dat je de woning ook daadwerkelijk kunt kopen. Wij werken met de adviseurs van Huis & Hypotheek, bij ons in het pand. Zij zijn onze financiële partners waarmee we zeker weten dat onze klanten een duidelijk, realistisch beeld krijgen van hun financiële mogelijkheden. Met een haalbaarheidscertificaat van Huis & Hypotheek weet je precies waar je aan toe bent.”

9 - Ga voor de gunfactor

“Naast locatie, woonoppervlak, prijs en stijl kan een persoonlijk verhaal de reden zijn waarom verkopers voor jou kiezen. De gunfactor is een onderschat aspect bij het kopen van een huis in Amsterdam maar speelt wel degelijk een grote rol. Soms nemen verkopers zelfs genoegen met een lagere prijs in de wetenschap dat hun geliefde woning in goede handen komt. Daarom raden wij altijd aan om te vertellen waarom je juist in dat specifieke huis wilt wonen en waarom het aansluit op jouw persoonlijke situatie. Dat kan net de doorslag geven.”

10 - Geef niet op!

“Ondanks alle pogingen om je kansen te vergroten kan het gebeuren dat een huis aan jou voorbij gaat. Dat kan demotiverend werken. Maar geef de moed niet op! Het kan zijn dat de hoogste bieder toch afhaakt waardoor je alsnog een kans maakt. Of laat je op de hoogte houden van woningen die in dezelfde straat op de markt komen. Het gebeurt wel eens dat een te koop staande woning buren op een idee brengt. Met jouw aankoopmakelaar ben je dan als eerste aan de beurt.”

Bent u op zoek naar een woning in Amsterdam? Neem contact op met onze makelaar Jori Netiv. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw kansen op de Amsterdamse woningmarkt en onze succesvolle aanpak voor uw huizenjacht.

Lees ook:
6 vragen over dalende huizenprijzen in Amsterdam
Afkoeling op de Amsterdamse woningmarkt
Woningzoekers Service: vergroot de kans op uw droomwoning in Amsterdam
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een woning in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaar Jori Netiv. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze actieve aankoopbemiddeling. Bel of WhatsApp of e-mail naar:
06-12965454  
jorinetiv@makelaarsvan.nl

Naar boven