Afkoeling op de Amsterdamse woningmarkt

Door op 23 Februari 2023

Het zal niemand inmiddels zijn ontgaan: de woningmarkt is aan het veranderen. De huizenprijzen zijn na de zomer van 2022 aan het dalen, alhoewel de meest recente cijfers alweer een kentering laten zien. Wat gebeurt er op de Amsterdamse woningmarkt? Onze regiokantooreigenaar Ton Coffeng over de oorzaken en gevolgen van de dalende huizenprijzen in Amsterdam.

Gestegen hypotheekrente

Ton: “De huizenprijzen worden beïnvloed door verschillende factoren. Op dit moment is de gestegen hypotheekrente een belangrijke oorzaak voor de prijsdaling. Want hoe de hoger de rente, hoe minder je kunt lenen. En hoe minder er geleend kan worden, hoe minder kandidaten er zijn voor een woning. Wie niet de tijd heeft om te wachten op een koper die wel beschikt over de juiste middelen, zal geneigd zijn om te zakken met z’n prijs of de prijs lager in te zetten.”

Hoge inflatie

“Daar komt nog eens bij dat de hypotheekrente wordt beïnvloed door inflatie. Deze is weliswaar iets minder geworden - van 9,2% in december naar 8,5% in januari. Dat gaat de goede kant op maar haalt het nog niet bij het streven van de Europese Centrale Bank (ECB) om de inflatie te beperken tot 2% stijging van consumentenprijzen en dus inflatie. Hét instrument van de ECB om inflatie te bestrijden is het verhogen van de rente. Als dat gebeurt zal ook de hypotheekrente omhoog gaan waardoor huizenprijzen nog meer zullen dalen.”

Hoge kosten

“Als de daling van de inflatie doorzet en belandt op een acceptabel niveau zou alles weer normaal worden en kan de hypotheekrente weer omlaag. Toch zit dat er voorlopig helaas niet in. Door de hogere grondstof-, energie- en personeelskosten van de afgelopen tijd zagen bedrijven zich genoodzaakt om deze prijsstijgingen door te berekenen aan hun klanten. Dit zal voorlopig nog wel een rem zetten op de daling van de inflatie.”

Hogere woonlasten

“De gestegen energiekosten hebben sowieso ook een effect op de woningmarkt. Want als je meer kwijt bent aan energie, heb je ook hogere woonlasten. De hoogte van je woonlasten is een van de belangrijkste afwegingen bij het kopen van een huis. Hoe hoger de woonlasten, hoe minder kandidaten voor bepaalde woningen. Ook dan zullen verkopers soms genoegen moeten nemen met een lagere prijs.”

Keerpunt woningmarkt Amsterdam

“Deze factoren hebben ertoe geleid dat de Amsterdamse woningmarkt de afgelopen maanden is afgekoeld. Een keerpunt is bereikt. De huizenprijzen zijn al drie maanden aan het zakken. De gemiddelde transactieprijs is ten opzichte van vorig jaar zomer met 10% gedaald ten opzichte van 2021. Dat lijkt veel maar in verhouding tot de enorme prijsstijgingen van de afgelopen jaren is het niet meer dan een correctie en zijn de Amsterdamse huizenprijzen nog altijd behoorlijk hoog.”

Geen crash

“De gekte is nu wel uit de markt. We zullen voorlopig dan ook geen absurde overbiedingen meer zien. Meer dan dat verwacht ik niet want de woningmarkt in Amsterdam is krap en zal dat altijd wel blijven. De vraag - zeker binnen de ring A10 - zal het aanbod blijven overstijgen waardoor al te grote prijsdalingen niet aan de orde zullen zijn. Vooralsnog gaan we dus uit van een afkoeling van de Amsterdamse woningmarkt en verwachten we geen crash.”

Eerst verkopen

“Deze afkoeling betekent wel een andere benadering van de woningmarkt voor onze klanten. Voorheen adviseerden we om eerst een huis in Amsterdam te kopen en dan je huidige huis te verkopen. Daar was je immers snel vanaf. Nu moet je meer geduld hebben en is het raadzaam om eerst je huis te verkopen en daarna het nieuwe huis aan te kopen. Dan weet je zeker wat je te besteden hebt en hoef je geen overbruggingshypotheek aan te gaan."

Woningzoekers Service

"Voor starters blijft de Amsterdamse woningmarkt lastig. Hoewel de keuze nu groter is kunnen ze minder lenen door de hoge hypotheekrente. Makelaars van Amsterdam heeft daarop ingespeeld door een unieke service aan te bieden aan onze woningzoekenden: de 'Woningzoekers Service'. Wij publiceren hier de zoekprofielen van onze kandidaat-kopers zodat huiseigenaren kunnen zien wie er interesse heeft in hun woning. Deze kan dan direct aan de zoeker worden verkocht. Omgekeerd zoeken dus! De eerste reacties zijn super enthousiast dus dit is wel waar het nu naar toe gaat."

Overweegt u om uw huis in Amsterdam te verkopen? Neem eerst een kijkje in ons aanbod Woningzoekers. Wie weet staat uw poteniële koper er tussen en kunt u via ons met de geïnteresseerde in contact komen.

Of wilt u weten wat de waarde is van uw woning op de actuele woningmarkt van Amsterdam? Maak dan een afspraak voor een Gratis Waardebepaling. Een van onze makelaars komt bij u langs en beoordeelt uw woning aan de hand van prijsbepalende factoren. Daarmee bent u verzekerd van de meest actuele adviesprijs voor uw woning en krijgt u een duidelijk beeld van uw kansen op de woningmarkt van vandaag.

Lees ook:

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaar Ton Coffeng. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of WhatsApp 06-53256891 of e-mail naar toncoffeng@makelaarsvan.nl

Naar boven