5 Bespaartips om uw woonlasten te verlagen

Door op 5 Juni 2020

Voor sommigen is de coronacrisis een uitgelezen moment om de stofkam door de financiële situatie te halen. Voor anderen een pure noodzaak omdat het water aan de lippen staat. Wat kunt u met uw hypotheek doen om een financiële crisis af te wenden? Onze makelaar Ton Coffeng geeft 5 tips om uw woonlasten omlaag te halen.

Bereidheid geldverstrekker

Ton: “Voor veel mensen met een forse hypotheek staat het water al snel aan de lippen als er geen inkomsten binnenkomen terwijl de woonkosten gewoon doorgaan. Wij raden onze klanten dan aan om eens goed met de geldverstrekker te praten. Want vooral nu, in coronatijd, is de bereidheid groot om mee te denken over lagere woonlasten. De hypotheken zijn namelijk niet in beton gegoten en bieden – als de nood aan de man is – nog een aantal opties voor quick wins en besparingen op de lange termijn.”

Tip 1 - Verlaag de rente-opslag

“De hypotheekrente wordt onder andere bepaald door zogenaamde risicoklassen waarin de bank je indeelt. Zodra je meer aflost of je huis meer waard wordt daal je in die risicoklassen en zou je rente ook lager moeten uitpakken. Dat kan veel schelen. Wanneer de opslag bijvoorbeeld 0,4% bedraagt en je hebt een hypotheek van 300.000 dan kan het schrappen van de risico-opslag op jaarbasis 1200 euro bruto aan besparing opleveren. Het enige dat je ervoor hoeft te doen is contact opnemen met de hypotheekverstrekker.“

Tip 2 - Hypotheek oversluiten

“Als je dit nog niet hebt laten onderzoeken dan kan dat alsnog. De rente staat nog altijd laag dus dit kan een snelle besparing opleveren. Bij je geldverstrekker kun je alvast de eventuele boete opvragen voor het voortijdig afkopen van de huidige rentevast periode. Dan weet je of het zinvol is om de hypotheek over te sluiten.”

Tip 3 - Spaarrekening Eigen Woning aflossen

“Als een SEW (Spaarrekening Eigen Woning) is gekoppeld aan je hypotheek en er staat al aardig wat op, dan kan het zinvol zijn om daarmee je hypotheek tussentijds af te lossen. Je hebt dan geen inleg meer en minder hypotheekrente.”

Tip 4 - Tijdelijk niet aflossen

“Bij ernstige financiële problemen kun je contact opnemen met je bank. Met het oog op de coronacrisis zijn banken bereid om tijdelijk minder of geen rentebetalingen te accepteren. Laat je wel goed informeren over de fiscale gevolgen daarvan.”

Tip 5 - Tijdelijk je lijfrenteverzekeringspremie stopzetten

“Ook een flinke noodgreep waarbij je je goed moet laten adviseren over de gevolgen. Maar het kan wel: de inleg van het lijfrenteproduct tijdelijk stop zetten. Informeer wel goed over wat er gebeurt met de dekking bij overlijden.“

Dit zijn enkele voorbeelden van besparingen. Uiteraard gaat het altijd om een individuele situatie. Daarom kunt u het beste een persoonlijk gesprek aangaan met een financieel expert voor de besparingen die in uw geval gelden.


Lees ook:

Ons hypotheekadvies
Onze coronamaatregelen
Alle blogs van onze makelaars
 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over onze mogelijkheden voor uw hypotheek? Maak een afspraak met onze makelaar Ton Coffeng. Bel of WhatsApp 06-53256891 of e-mail naar toncoffeng@makelaarsvan.nl
 

Naar boven