Eeuwigdurende erfpacht vastzetten of afkopen?

Door Michel de Bruijn op 7 november 2019

Regel het vóór 2020 en maak gebruik van forse kortingen

“Erfpacht” is waarschijnlijk niet het meest opwindende onderwerp tijdens feestjes. Toch verdient het de nodige aandacht. Vooral omdat de gemeente Amsterdam de eeuwigdurende erfpacht heeft ingevoerd. Heeft u nog geen aanbieding gekregen? Wees er dan snel bij want vanaf 1 januari 2020 wordt het vastzetten van de erfpacht veel duurder. Onze makelaar Michel de Bruijn over een sluimerde kostenpost die voor onaangename verrassingen kan zorgen.

Michel: “Veel mensen denken ‘het zal mijn tijd wel duren’. Want erfpacht eeuwigdurend afkopen is in dat opzicht te vergelijken met het opbouwen van pensioen en de hypotheek aflossen. Dat is nog zover weg. Het is ook nog eens saai en misschien wel ingewikkeld. Of ze denken dat het al is afgekocht.”

Voorkom verrassingen

“Veel huizeneigenaren hebben hun erfpacht meestal voor 50 jaar afgekocht. Ze merken niets van de erfpacht, totdat die vijftig jaar voorbij zijn. Dan stelt de gemeente de erfpacht opnieuw vast, op basis van de grondwaarde op dat moment. Als deze grondwaarde flink is gestegen dan leidt dat tot een net zo flinke prijsstijging. Een enorme schok als je je niet bewust bent van dit financiële risico. Om zulke grote prijsstijgingen te voorkomen heeft de gemeente Amsterdam het eeuwigdurend erfpacht ingevoerd. Zo heeft u zekerheid over uw woonlasten en is uw huis beter verkoopbaar.”

Drie Opties

"Ik bespreek twee manieren waarop overstappen mogelijk is en een extra optie voor overstappen waar de gemeente Amsterdam het niet over heeft.

De gemeente stelt in de voorlichting dat overstappen op twee manieren mogelijk is:

1. De jaarlijkse canon eeuwigdurend afkopen

2. Jaarlijkse canon eeuwigdurend vastzetten

Er is voor de erfpachters die canon betalen nog een tussenvorm: je betaalt canon tot de erfpachttermijn (meestal 50 jaar) is verstreken en koopt daarna alles eeuwigdurend af.

De extra optie voor overstappen is:

3. Jaarlijkse canon eeuwigdurend vastzetten waarbij deze canon later altijd nog kan worden omgezet naar afkoop. Met deze overstap zijn de huidige voordelen van 2014 vastgezet. Bij eeuwigdurende erfpacht wordt canon jaarlijks geïndexeerd met algemene prijsindex. Op basis van deze gunstige canon kunt u altijd alsnog afkopen."

Voordelen bijtijds aanvragen

Als u de overstap aanvraagt voor het einde van 2019, dan maakt u gebruik van een aantal voordelen:
• De lagere WOZ-waarde van 2014 wordt gebruikt;
• De lagere BSQ van 2017 wordt gebruikt;
• 35% korting op de overstappremie;
• Het laagste canonpercentage 2,39% (max. is 4,67%) wordt gebruikt.

Gunstige voorwaarden

Tot 31 december 2019 kunt u een aanbieding aanvragen bij de gemeente om uw erfpacht tegen gunstige voorwaarden vast te zetten. Vanaf 1 januari wordt het vastzetten van de erfpacht veel duurder. De toekomstige erfpachtcanon kan hierdoor tot wel negen keer duurder worden. Een aanvraag doen vóór 1 januari 2020 is voldoende om de korting en gunstige voorwaarden veilig te stellen. De uiteindelijke keuze kan nog even wachten. Het verplicht u tot niets!

Meer weten?
Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de mogelijkheden om over te stappen naar eeuwigdurende erfpacht. Of bel naar ons kantoor +31 (0)20 333 11 10 of e-mail naar amsterdam@remax.nl

Naar boven