Hoe koop je een huis in Amsterdam? 7 tips van de aankoopmakelaar

Door op 18 Februari 2020

U heeft besloten om een huis te kopen in Amsterdam. Met de huidige woningmarkt moet u snel en adequaat kunnen handelen. Zodat u maar één keer verliefd hoeft te worden op uw droomhuis. Onze makelaar Maurits van Leeuwen geeft 7 tips voor een succesvolle aankoop van uw woning in Amsterdam.

Onze huiskooptips in het kort:
1 - Zorg dat je financiën op orde zijn
2 - Bepaal wat voor soort huis je zoekt
3 - Zoek actief naar huizen
4 - Huis gevonden? Snel handelen!
5 - Wees duidelijk over biedingen
6 - Controleer de koopacte
7 - Verricht een laatste inspectie

Huiskooptip 1: Zorg dat je financiën op orde zijn

Maurits: “Zorg allereerst dat je weet welke koers je gaat varen. Dat begint met financiën. Hoeveel kan je lenen en wat zijn de voorwaarden? Om een huis te kopen in Amsterdam is het zaak om snel te handelen. Want als je alles al op orde hebt, dan pak je meteen al een voorsprong op medebieders. Daarvoor gaan we eerst met onze financieel adviseur om de tafel en kijken we naar de mogelijkheden. Zo hebben we onder andere een ‘pre qualified’ hypotheekadvies. Daarmee kun je, door in het bezit te zijn van een hypotheekofferte, een bod doen zonder voorbehoud van financiering. Hierdoor zal je bod veel sterker komen te staan."

Huiskooptip 2: Bepaal wat voor soort huis je zoekt

“Bepaal daarna de plek en de kenmerken waar de woning aan moet voldoen. Wees realistisch en bedenk dat de ideale woning niet bestaat. Samen met de aankoopmakelaar kijk je wat het beste past bij het budget en het woningaanbod. Hij of zij kent de markt goed en zal met efficiënt zoeken tijd voor winnen en zo de kans op succes vergroten.”

Huiskooptip 3: Zoek actief naar huizen

“Neem de tijd en wees actief. De markt is hectisch en het aanbod schaars. Dus hou het aanbod goed in de gaten. De aankoopmakelaar zoekt mee maar uiteindelijk ben je zelf degene die het beste weet wat je zoekt. En neem ook de tijd voor de bezichtigingen. Want als je daar geen tijd voor vrijmaakt is de kans op slagen aanzienlijk minder. Wanneer je niet kunt bezichtigen ben je meestal te laat. Stem met je aankoopmakelaar af hoe te handelen bij zulke situaties.”

Huiskooptip 4: Huis gevonden? Snel handelen!

“Hoe eerder je kunt bieden op een huis hoe minder concurrentie je hebt. Een verkopend makelaar is verplicht om elk bod aan de verkoper voor te leggen. Je kunt dan net dat bod zijn waar de verkoper genoegen mee neemt. Je aankoopmakelaar vraagt dan documentatie op bij de verkopende makelaar. Bij twijfel moet je zeker een bouwtechnische keuring aanvragen. Wanneer snelheid is geboden doe je dan een bod met een voorbehoud van een technische keuring.”

Huiskooptip 5: Wees duidelijk over biedingen

“Een aankoopmakelaar in de huidige woningmarkt moet efficiënt zijn bij het bieden. Het zal bijna niet gebeuren dat de makelaar een woning onder de verkoopprijs zal kopen maar hij kan je wel veel geld besparen door jouw bod scherp in te zetten. Wees dus duidelijk over je wensen. Zodat de aankoopmakelaar jouw bod goed kan formuleren en het bod zich kan onderscheiden van de rest. Zorg ook dat je telefonisch goed bereikbaar bent wanneer je makelaar een bod voor een bepaalde tijd moet uitbrengen. Neem daar ook de tijd voor en doe dit niet tussen de bedrijven door.”

Huiskooptip 6: Controleer de koopacte

“Je bod is geaccepteerd, gefeliciteerd! Je aankoopmakelaar zal je nu ook begeleiden in het afronden van de koop. Hij draagt een notaris aan en neemt de concept koopakte met je door. Hij begrijpt de taal en kan eventuele twijfels  wegnemen. Je gaat dan met een gerust hart naar de notaris.”

Huiskooptip 7: Verricht een laatste inspectie

"Het is zover, je staat op het punt om de sleutels van je droomwoning in ontvangst te nemen. Een spannende dag. De notaris heeft alles al financieel geregeld en je hebt alle papieren met je aankoopmakelaar doorgenomen. Niks lijkt meer fout te gaan. Meestal is dat ook het geval maar we gaan toch nog een laatste inspectie doen om te kijken of alles nog in dezelfde staat is als toen we uw woning hebben gekocht. Alles in orde? Dan kan er getekend worden en het grote genieten van je nieuwe woning kan beginnen.”

Lees ook:
Funderingen, laat je niet verrassen bij het kopen van een huis in Amsterdam
Huis kopen, met deze 7 redenen voorkomt u een kat in de zak
Lees alle blogs van onze makelaars in Amsterdam

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de koop van een woning in Amsterdam of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaar Maurits van Leeuwen. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel, WhatsApp of e-mail naar:
06-11701437
mauritsvanleeuwen@makelaarsvan.n

Naar boven