Huis verhuren, zelf doen of uitbesteden?

Door op 14 September 2022

Het verhuren van een woning in Amsterdam is beslist lucratief maar kent de nodige aandachtspunten en valkuilen. Uw verhuuravontuur begint met de vraag of u het zelf gaat doen. Of laat u het over aan een van onze huurspecialisten? Onze verhuurmakelaar Sabine Wendel vertelt over de voordelen van het uitbesteden van uw verhuuractiviteiten.

Eenvoudig zelf doen

Sabine: “In een eerdere blog schreef ik al over het zelf verhuren van een woning. Je kunt heel eenvoudig je huis publiceren op internet en het helpt ook enorm om het op social media te delen. Binnen de kortste keren heb je je mailbox vol met kandidaat huurders. De volgende stap in het verhuurproces is bezichtigingen en daarbij vragen al veel verhuurders zich af of ze dit niet beter kunnen uitbesteden.”

Kandidaten screenen

“Heb jij wel de tijd om je woning zelf te verhuren en is dat slim als vastgoedeigenaar? Wat is deze kostbare tijd jou waard en wat is het fiscale risico? Je hebt besloten om jouw vrije dag op te offeren en op een zaterdag alle kandidaten uit te nodigen. Hele slimme keuze om een open dag te organiseren zodat je in één dag klaar bent. Maar wie kies je dan uit? In iedere volgende stap in het proces blijkt dat je prima zelf op zoek kunt gaan naar betrouwbare huurders maar vervolgens start het gedoe en ontbreekt het je vaak aan betrouwbare systemen en routine. Dan blijkt het toch een tijdrovende exercitie en zorgvuldige exercitie te zijn. En zeker geen gegarandeerd succes omdat het screenen van kandidaten in de praktijk vaak lastiger blijkt dan in de theorie.”

Verhuur ook in deeldiensten

“Veel particuliere verhuurders lopen halverwege vast in het tijdrovende traject van zelf verhuren. Daarom hebben wij als internationale fullservice makelaardij ervoor gekozen om ook enkele deeldiensten aan te bieden binnen ons netwerk of samen met partners. Wij snappen als geen ander dat je wellicht bij aanvang nog niet de behoefte hebt gehad om zaken uit te besteden en dacht eventueel wat kosten te besparen door het zelf te doen. Inmiddels blijkt dat het verhuurproces toch vaak lastiger is dan gedacht. In dat geval kan je ook kiezen voor deeldiensten uit onze verhuurservice. Dan spreken wij met jou af wie welke werkzaamheden doet. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om zelf bezichtigingen te doen en raden wij aan dat een externe gespecialiseerde partij  de huurovereenkomst opstelt en door alle partijen digitaal laat ondertekenen. Maar de inspectie, check-in en check-out. Maar de inspectie, check-in en check-out kun je eenvoudig samen met een makelaar doen.”

Professioneel beheer

“Vervolgens is de woning verhuurd met of zonder makelaar en sta je voor de keuze om zelf het takenpakket van een huisbaas te vervullen of een beheerder aan te stellen. Uiteraard is zelf doen wederom het goedkoopst. Maar tegelijkertijd is het ook erg stressvol en tijdrovend. Verhuurder en tevens huisbaas zijn is zeker niet voor iedereen weggelegd. We zien daarom steeds vaker dat vastgoedeigenaren deze specialistische taken willen delegeren en zoeken naar een beheerder met een professionele aanpak.”

Vastgoedportefeuille opbouwen

"Een slimme investeerder spreidt zijn privévermogen over verschillende potjes zoals een effectenportefeuille, een levensverzekering, meerdere panden en steeds vaker ook in kunstobjecten, Non Fungible Token en crypto currency. Ook onbelast passief inkomen creëren door een vastgoedportefeuille op te bouwen is enorm aan populariteit gegroeid."

Actief vs passief verhuren

"Kies je ervoor om zelf werkzaamheden uit te voeren? Bedenk dan, dat bij een actieve exploitatie door een eigenaar-verhuurder deze activiteiten door de belastingdienst mogelijk worden gezien als inkomsten uit werk en onderneming, wat onder inkomstenbelasting valt. Besteed je het uit dan valt het in box 1, inkomsten uit sparen en beleggen waar een aanzienlijk gunstiger tarief voor geldt. Met de inzet van deeldiensten kom je in een grijs gebied tussen de boxen. Wil je als verhuurder-eigenaar echt zekerheid? Kies dan altijd voor een full service dienstverlening van de verhuurmakelaar in combinatie met een professionele beheerder die je volledig begeleidt en ontzorgt."

Staat u op het punt om uw woning te verhuren? Of verhuurt u uw woning en wilt u taken uitbesteden? Maak een afspraak met onze verhuurmakelaar. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze full service verhuur en deeldiensten voor de verhuur van uw woning in Amsterdam

Lees ook: 

Maak een afspraak

Wilt u uw huis in Amsterdam verhuren? Maak een afspraak met onze verhuurmakelaar Sabine Wendel voor een oriënterend gesprek over onze mogelijkheden. Bel 020-3331102 of e-mail naar sabinewendel@remaxpro.nl

Naar boven