Hypotheekcertificaat

Door op 3 September 2021

Begin uw huizenjacht met financiële zekerheid

Een huis kopen begint met het vaststellen van het budget. Hoeveel kunt u lenen, wat is de waarde van uw huidige woning? Kortom, waar kunt u mee rekenen? Daarom beginnen we uw huizenjacht altijd met een gesprek met onze onafhankelijke hypotheekadviseurs. Onze broker/owner Hans Koppes over de noodzaak onafhankelijk advies en een hypotheekcertificaat in de zoektocht naar uw droomhuis.


Eerst een hypotheekcertificaat

Hans: “Stel, je hebt een huis gevonden waar je helemaal weg van bent. Je schakelt een aankoopmakelaar in en je wilt zo snel mogelijk het huis kopen. Eigenlijk sta je dan al met 3-0 achter op de concurrentie. Je hypotheekaanvraag moet namelijk nog rond gemaakt worden en dat duurt nog wel even. In de tussentijd is de woning al lang verkocht aan kopers die hun financiering wel rond hebben. Op de oververhitte Amsterdamse huizenmarkt vraag je daarom eerst een hypotheekcertificaat aan voordat je überhaupt gaat zoeken.”

Hypotheekcertificaat = zekerheid

“Met een hypotheekcertificaat weet je precies waar je aan toe bent en welke woningen binnen jouw financiële bereik liggen. Bovendien geef je aan dat je de woning kunt betalen en daarmee een serieuze partij bent. Op de huidige krappe woningmarkt is dat beslist geen overbodige luxe want verkoopmakelaars doen eigenlijk alleen nog maar zaken met aankoopmakelaars waarvan de klanten financiële zekerheid bieden.”

Hoe krijgt u een hypotheekcertificaat?

“Om aan een hypotheekcertificaat te komen gaan we eerst om de tafel met een van onze hypotheekadviseurs. Deze werken onafhankelijk en kunnen je alles vertellen over de gang van zaken bij het aanvragen van een hypotheek. Met jouw onafhankelijk financieel adviseur kies je de hypotheek die nauw aansluit op jouw situatie. Dat begint met het vaststellen van je financiën. Dit is nogal een diepgaand proces waarbij al je financiële zaken boven water komen. Het kan soms voor verrassingen zorgen want kredietverstrekkers willen alles weten, van je creditcard uitgaven tot leningen voor een auto. Hou ook rekening met een ruime tijd voor de aanvraag. In uitzonderlijke gevallen kan het weken duren voordat de hypotheekaanvraag wordt goedgekeurd.”

Verantwoord risico

“Een belangrijke keuze tijdens het bepalen van de hypotheek is: wat is verantwoord om te lenen? Wij adviseren altijd om een comfortabele hypotheek aan te gaan. Bij financiële tegenslag blijven hypotheekkosten gewoon doorgaan dus kun je daar beter op voorbereid zijn. Anderzijds zijn de huizenprijzen in Amsterdam op dit moment dermate hoog dat het bijna onmogelijk is om geen risico te lopen. Onze hypotheekadviseur legt uit wat de mogelijkheden zijn - zoals lage rente, dubbel inkomen en gunstige hypotheekvormen - om toch tot een verantwoord risico te komen."

Bent u op zoek naar een woning en heeft u nog geen hypotheekcertificaat? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de financiële kant van de koop van een huis in Amsterdam.

Lees ook: 
Kies voor de zekerheid van een aankoopmakelaar
Zoek je een huis? Kijk er doorheen!
Een huis kopen begint met goed zoeken
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met een van onze makelaars en ontdek de grote voordelen van onze wijkexpertise en onze actieve benadering van het makelaarsvak.

Naar boven