Een huis kopen begint met goed zoeken

Door op 7 Mei 2020

Aan het kopen van een huis in Amsterdam gaat een gedegen zoektocht vooraf. Amsterdam kent immers een grote diversiteit aan woningen, wijken, stijlen en vooral diverse prijsklassen. Er komt dan ook meer bij kijken dan alleen op Funda zoeken. Waar moet u precies op letten? Wat kunt u kopen? Weet u eigenlijk wel wat u wilt? Een aankoopmakelaar begeleidt u in het hele proces van zoeken naar een huis tot het kopen van uw ideale woning. Onze makelaar Rogier de Vries vertelt over de zoektocht naar uw droomhuis.


Huis zoeken met duidelijke wensen

Rogier: “Uiteraard begint het zoeken naar een huis met de wensen van de woningzoekenden. Je eerste huis kopen in Amsterdam is vaak een stuk gecompliceerder dan in eerste instantie wordt gedacht. Er zijn zoveel factoren waar jij over kan beslissen en het is dan ook superbelangrijk om deze zaken duidelijk op papier te hebben. Daarnaast zijn er vaak 2 partijen die meebeslissen, aangezien het kopen van een huis in de meeste gevallen door partners wordt gedaan. Dan moeten de wensen van beide partners wel met elkaar matchen. Door dit allemaal van tevoren duidelijk met elkaar te overleggen zal je tot een beter algemeen beeld kunnen komen en zal je tijdens het zoekproces niet voor verassingen komen te staan. Daarnaast zijn er zoveel meer zaken waar je over zal moet beslissen dan bijvoorbeeld de vraag over of je een tuin wilt. In welk gebied van Amsterdam wil je wonen, hoeveel slaapkamers wil je en ga zo maar door. Om een zoektocht succesvol te maken zijn dit soort zaken cruciaal om goed op papier te hebben. Via onze online zoekopdracht kunt u overzichtelijk aan de hand van een vragenlijst de juiste woningen omtrent u wensen vinden."

Huis kopen in Amsterdam

“Een huis kopen in Amsterdam is net als het binnenlopen in een ijsjeszaak. Met een woningoppervlakte van 219,3 km2 en 7 stadsdelen is er voldoende keuze en heeft iedereen zijn eigen smaak. Binnen deze 7 stadsdelen zijn er bijvoorbeeld ook weer meer dan 22 verschillende stadsdeelwijken met daarin 99 buurtcombinaties met allen hun eigen typische architectuur, leefomstandigheden en demografische kenmerken. Om te weten wat er nou echt bij jou past is een goed beeld van de wijken in Amsterdam uiteraard belangrijk. Amsterdam is een stad die je moet voelen en het is dus belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen over een stadsdeel, wijk of buurt voor je opzoek gaat naar een huis. RE/MAX werkt met zelfstandige makelaars die allemaal hun eigen postcodegebied als specialisme hebben. Daarnaast hebben wij voor alle stadsdelen een eigen pagina met daarin al de bijzonderheden en kenmerken vermeld van het desbetreffende stadsdeel.”

Kopen zonder verrassingen

“Het is uiteraard altijd belangrijk om een goed plan te hebben, maar dit moet wel haalbaar zijn en matchen met jouw financiële situatie. Voor veel huizenzoekers zal dit een grijs gebied zijn, wat nog de nodige vragen oproept. Wat je zelf natuurlijk weet is wat je zelf kan inleggen bij het kopen van je huis. Maar daar blijft het uiteraard niet bij. Om tot jouw budget te komen zal je over veel meer informatie moeten beschikken dan alleen je eigen inleg. Om tot jouw ideale kostenplaatje te komen zal je ook meer informatie moeten verkrijgen over je hypotheek, de aflossing hiervan, verzekeringen en aanvullende kosten. Door deze zaken goed op papier te hebben zal je tijdens de zoektocht naar een huis niet verrast worden tijdens het zoekproces.”

Zoeken en snel schakelen

“Gemiddeld moeten er 7 huizen bekeken worden voordat een woningzoekende een huis koopt. Dit betekent niet dat elke zoektocht per definitie lang hoeft te duren. Het is ook belangrijk om je winkansen te spreiden en zoveel mogelijk opties te bekijken. Onze aankoopmakelaars zorgen er dan ook altijd voor dat er bij het zoeken van een huis genoeg keuzes zijn. Soms kan het ook zo zijn dat jouw droomhuis voor je neus wordt weggekaapt doordat je te laat op de hoogte bent van het nieuwe woningaanbod. Met een aankoopmakelaar zal dit probleem verholpen zijn. Door goed op de hoogte te zijn van uw wensen kunnen onze makelaars snel schakelen zodra uw ideale huis op de markt komt. Hierdoor zal u als eerste op de hoogte zijn van het aanbod, wat u een voorsprong geeft tegenover kopers zonder aankoopmakelaar.” Lees hier meer over in de blog van Hans Koppes over aankoopbegeleiding

Goed plan, goede koop

“Uiteindelijk moeten al deze zaken samensmelten tot een goed en werkend plan om een huis succesvol te kopen. Ten eerste zorgt een goed plan voor een kortere doorlooptijd. Door met beleid naar jouw aankoop toe te werken zal je eerder succes hebben en niet voor verassingen komen te staan. Je weet wat je wilt en dit zorgt er dus voor dat je al een groot gedeelte van de huizen die niet voor jou geschikt zijn eruit filtert. Verder is het belangrijk dat je een goed beeld van Amsterdam hebt en een bepaald gevoel hebt gekregen bij een bepaald stadsdeel. Daarnaast heb jij het financiële plaatje al voor ogen en weet je wat je uit kan geven. Verder de aankoopmakelaar ervoor zorgen dat jij als woningzoekende de juiste ondersteuning krijgt en dat jij als eerste kunt bieden wanneer jouw ideale huis op de woningmarkt komt. Wanneer je elke stap zorgvuldig doorloopt zal je kans op slagen vergroot worden en leiden tot kopen van het huis van jouw dromen.”

Lees ook:

Start zoeken naar een woning in Amsterdam met onze Gratis Zoekopdracht
Huis kopen met onze Sneak Preview, als eerste op de hoogte
Bieden op een huis met De Makelaars van Amsterdam
7 tips van de aankoopmakelaar
Huis kopen of verkopen, nu ook op afstand
Update van RE/MAX PRO – de Makelaars van Amsterdam inzake het coronavirus
Makelaar Vraaglijn Corona & Huizenmarkt
Alle blogs van de makelaars van Amsterdam

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaar Rogier de Vries in een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de eerste stappen zoals gericht zoeken naar uw ideale huis. Bel of WhatsApp 06-34930332 of e-mail naar rogierdevries@remax.nl

Naar boven