Starters in Amsterdam

Door op 7 December 2020

Kooptip: voor 1 januari kopen en toch vrijstelling overdrachtsbelasting 2021

De Eerste Kamer moet er op 15 december nog over stemmen maar het heeft er alle schijn van dat de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters in 2021 doorgaat. Tenminste voor huizen onder de 400.000,-. Want na 1 april betalen kopers tussen 18 en 35 jaar alsnog overdrachtsbelasting voor woningen boven de 4 ton. Grote kans dat het druk wordt op de Amsterdamse woningmarkt in het eerste kwartaal. Wie daar niet op wil wachten kan voor 1 januari al kopen en voor 1 april naar de notaris gaan. Onze makelaar Rogier de Vries legt uit.

Starters 18 – 35 jaar

Hoe zat het ook alweer met de vrijstelling van de overdrachtsbelasting? Het plan van de overheid is dat woningkopers van 18 tot 35 jaar vanaf 2021 geen overdrachtsbelasting meer betalen. Dat scheelt 2% van de aankoopprijs. De vrijstelling van overdrachtsbelasting is eenmalig en geldt alleen als de kopers de woning zelf gaan bewonen. Voor kopers vanaf 35 jaar geldt het tarief van 2%. Als de woning niet door de kopers bewoond gaat worden, betaalt de koper - vaak een belegger - voortaan 8% overdrachtsbelasting.

Eerste kwartaal geen ‘4 ton plafond’

Onze makelaar Rogier de Vries: “Om het nog ingewikkelder te maken is er besloten dat de vrijstelling niet geldt voor woningen boven de 400.000,- vanaf 1 april 2021. Buiten de Randstad heb je onder dat bedrag al een behoorlijk huis. Maar om een huis in Amsterdam te kopen kom je daar niet ver mee als je op zoek bent naar een toekomstbestendige woning. Dat begint zo'n beetje bij 4 ton. Grote kans dus dat er een gevecht ontstaat op de toch al gespannen Amsterdamse woningmarkt voordat het ‘4 ton plafond’ ingaat.”

Wees er snel bij

“Ondanks de haken en ogen is het zo goed als zeker dat de vrijstelling er komt. Wij denken dat de maatregel vooral een marktontwrichtende werking zal hebben gezien de verwachte stormloop in het eerste kwartaal. Deze drukte zal de huizenprijzen weer opdrijven en starters uiteindelijk alsnog met onbetaalbare woningen opzadelen. Starters die niet de hausse op de woningmarkt willen afwachten en toch gebruik willen maken van de vrijstelling, raden we aan om te kopen zodra de wet er doorheen is en de overdracht van het huis in het eerste kwartaal bij de notaris te laten gebeuren. Je hoeft dus niet te wachten totdat de vrijstelling daadwerkelijk ingaat op 1 januari.”

Woningtekort Amsterdam

“De vrijstelling voor starters mag dan als stimulans zijn bedoeld, het grote probleem blijft het gebrek aan nieuwe woningen. Landelijk komen we zo’n 320.000 woningen tekort waardoor vooral in de grote steden de druk op de woningmarkt enorme proporties aanneemt. Mét bijbehorende stijgende huizenprijzen. Een maatregel zoals vrijstelling van overdrachtsbelasting – hoe goed bedoeld ook – zal daar weinig aan veranderen. Ons advies aan de overheid is dan ook: bouwen, bouwen, bouwen. Pas als het bouwvolume in de Amsterdamse regio toeneemt maken starters hier pas echt een reële kans op de woningmarkt.”

Lees ook:
Zoek je een huis? Kijk er doorheen!
Huis kopen, voorkom teleurstellingen
Alle blogs van onze makelaars

Meer weten?

Wilt u meer weten over het verkopen van uw woning in Amsterdam tijdens deze zomer? Neem contact op met onze makelaar Rogier de Vries. Bel of WhatsApp 06-34930332 of e-mail naar rogierdevries@makelaarsvan.nl

Naar boven