WOZ bezwaar maken

Door op 27 Maart 2020

Een lagere WOZ-waarde kan honderden euro’s schelen

Als het goed is heeft u ‘m al gehad van de gemeente Amsterdam: het aanslagbiljet WOZ-waarde 2020. Daarin heeft de gemeente de waarde van uw woning bepaald. Maar die hoeft niet altijd correct te zijn. Zo kan het zijn dat vergelijkbare woningen bij u in de buurt voor lagere koopsommen zijn verkocht. In dat geval heeft het zin om een WOZ bezwaar te maken. En dat begint met een toetsing van een specialist. Onze makelaars helpen u daar graag en kosteloos bij.

WOZ-waarde en marktwaarde

De marktwaarde van uw huis is het uitgangspunt voor de WOZ-waarde 2020. Het is een schatting van de mogelijke verkoopprijs op de peildatum. De marktwaarde wordt geschat door waardebepalingmethoden en -procedures toe te passen. De meest gebruikelijke methode voor het schatten van de marktwaarde is de benadering van de vergelijkbare verkooptransacties van soortgelijke woningen op of rondom de peildatum. 

Hoe werkt het?

Het blijft een schatting van de marktwaarde en daardoor staat de WOZ-waarde per definitie ter discussie. Vergelijkbare verkooptransacties van soortgelijke koopwoningen of andere vergelijkingen met marktgerelateerde acties moeten zijn afgeleid van waarnemingen op de huizenmarkt binnen hetzelfde postcodegebied en uit dezelfde bouwperiode en in dezelfde bouwstijl. De woning, perceeloppervlakte en inhoud van de woning vormen de basis van een accurate waardebepaling. Daarnaast wegen het afwerkingniveau en de staat van het onderhoud mee.  

Basis voor belastingheffingen

De WOZ-waarde van 2020 is de basis voor de aanslagen onroerende zaakbelastingen, de waterschapsheffingen, het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting en de waarde van de  eigen woning voor de aftrek van de vermogensbelasting. De belastingdienst hanteert de WOZ-waarde ook bij de heffing van vennootschaps­, schenk- en erfbelasting. Een juiste WOZ-waarde is dus van groot belang. Verlaging van de waarde met een WOZ bezwaar kan wel honderden euro’s schelen!

Toetsing waarde

De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw vastgesteld door uw gemeente. Iedere huiseigenaar ontvangt eind februari of begin maart een aanslagbiljet waarop de WOZ-waarde van de woning is aangegeven. Indien u denkt dat deze WOZ-waarde 2020 lager moet zijn, bel dan eerst met een specialist die dit voor u kan beoordelen. Onze makelaars helpen u graag om de vastgestelde WOZ-waarde te toetsen en indien nodig een onderbouwing op te stellen om deze te corrigeren aan de hand van een WOZ bezwaar. Download hier een Pro forma WOZ-bezwaarschrift.

Gratis Waardebepaling

Om u te helpen bij het vinden van uw juiste WOZ waarde, bieden wij een gratis waardebepaling aan. Onze makelaars helpen u graag en adviseren u aan de hand van uw waarderapport over de juiste vervolgstappen. Als bijvoorbeeld blijkt dat de WOZ-waarde 2020 niet correct is vastgesteld, helpen ze u met het opstellen van een bezwaarschrift met onderbouwing. U kunt tot vier weken na ontvangst van de WOZ beschikking nog gebruik maken van onze dienst en hiervoor zijn onze makelaars telefonisch bereikbaar. Om de waarde van uw huis te bepalen zijn er verschillende mogelijkheden die in de blog van makelaar Rogier de Vries 'Wat is de waarde van uw woning?' uitgebreid naar voren komen. Welke waardebepaling het best bij u past, kunt u het best voor u zelf bepalen. U kunt namelijk kiezen voor een waardebepaling op locatie, een virtuele waardebepaling via video of een geheel vrijblijvende online waardebepaling.

Lees alle blogs van onze makelaars in Amsterdam

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over hoe u bezwaar kunt maken tegen de WOZ-waarde 2020 van uw woning in Amsterdam? Bel 020-2232900 of neem contact op met een van onze makelaars voor een afspraak voor een Gratis Waardebepaling

Naar boven