Hoe blijft u onder het energieplafond?

Door op 31 Januari 2023

Het prijsplafond is in volle gang. Zijn daarmee de zorgen over de hoge energiekosten opgelost? Niet helemaal. Onze makelaar Hubert Lut vertelt hoe hij kan helpen om uw energielasten zodanig in de hand te houden dat u onder het energieplafond blijft.Energieplafond, hoe zat het ook alweer?

De overheid hanteert sinds 1 januari een energieplafond om de pijn van de hoge energiekosten enigszins te verzachten. Dat betekent dat huishoudens die onder dat plafond blijven een aangepast bedrag betalen voor gas, elektriciteit en stadwarmte. Ga je eroverheen dan betaal je over het extra de kosten van je contract.

  • Gas plafond: € 1,45 per kuub maximaal 1.200 kuub per jaar
  • Elektriciteit plafond: € 0,40 per kilowattuur (kWh) maximaal 2.900 kWh per jaar
  • Stadswarmte plafond: € 47,38 per gigajoule stadswarmte maximaal 37 gigajoule per jaar.

Dit kan aanzienlijk schelen in vergelijking met de kosten die we vorig jaar betaalden. Toch zullen we nog een hoop moeten doen om onder het plafond te blijven.

Een nieuwe stap

Hubert: “Als de sociale makelaar van Amsterdam en omstreken ligt mijn prioriteit bij het helpen van mensen in de volgende stap in hun leven, zoals het betrekken van hun nieuwe huis. Ik ontzorg zoveel mogelijk bij alle technische en financiële zaken die bij de nieuwe woning komen kijken. Energielasten spelen daar tegenwoordig een belangrijk rol in. Onafhankelijk van het soort huis is het voor de nieuwe bewoner belangrijk om onder het energieplafond te blijven.

Energielasten verlagen

“Met mijn expertise beoordeel ik ieder huis bouwtechnisch en zal ik de observaties die negatief betrekking kunnen hebben op de energielasten omzetten tot een advies. Hierdoor weet je als koper wat je eventueel als investering kan doen om de energielasten onder het prijsplafond te houden. Maar dit is niet het enige advies. Er zijn ook andere slimme manieren om hier mee om te gaan.

Advies in aanpassingen

“Zo heb je huizen die geen slimme meter hebben. Ik kan je dan adviseren welke van de 80 energieleveranciers een maandelijkse foto van de elektra en of gasmeter accepteren om het maandelijkse energieplafond te berekenen. Ook kunnen kleine isolatie aanpassingen voldoende zijn om onder het plafond te blijven. Ook daar zal ik bij adviseren. De kosten voor een huis huren of kopen is één. Maar de kosten van het bewonen zelf is minstens zo belangrijk.”

Veel makelaars houden zich volledig bezig met zo financieel gunstig mogelijk verkopen en aankopen van huizen. Onze makelaar Hubert Lut houdt zich vooral ook bezig met de sociale kant van kopen of verkopen van een woning zoals comfortabel wonen tegen lage kosten. Wilt u weten wat dat betekent voor uw woonplannen? Maak een afspraak met onze makelaar Hubert Lut. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw kansen op de woningmarkt van Amsterdam en omstreken.

Lees ook:

Meer weten?

Maak een afspraak met makelaar Hubert Lut. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over het kopen en verkopen van een huis in Amsterdam. Bel of WhatsApp 06-47830263 of e-mail naar hubertlut@makelaarsvan.nl

Naar boven