Grote veranderingen op de Amsterdamse woningmarkt in het eerste kwartaal van 2023

Door op 25 Mei 2023

In het eerste kwartaal van dit jaar heeft de Amsterdamse woningmarkt een flinke kentering doorgemaakt. Nog meer dan de landelijke markt. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en weten per wijk wat de actuele prijsveranderingen voor uw woonplannen betekenen. Onze kantooreigenaar Ton Coffeng vertelt u graag meer over de grootste veranderingen op de Amsterdamse woningmarkt in het eerste kwartaal.

Elk kwartaal publiceren wij nieuwe woningmarkt kerncijfers en analyseren we data. Dit levert u de benodigde inzichten om goed te kunnen anticiperen op risico’s en kansen binnen de Amsterdamse woningmarkt. De data die wij hiervoor gebruiken zijn afkomstig van het datatechnologiebedrijf Matrixian Group. Bekijk de actuele woningmarktcijfers van Amsterdam in het eerste kwartaal 2023.

Afkoeling van de woningmarkt is een feit

De afgelopen jaren is de Amsterdamse woningmarkt steeds meer oververhit geraakt, wat heeft geleid tot een sterke stijging van de huizenprijzen. Maar er is een duidelijke kentering zichtbaar, er is minder concurrentie tussen kopers en actueel aanbod staat langer te koop. Hoewel de uitdagingen voor kopers in een woningmarkt met enorme  schaarste nog niet voorbij zijn, zijn er wel redenen voor optimisme. Samen met een onafhankelijk hypotheekadviseur en aankoopspecialist kunnen kopers makkelijker een fijn thuis, een goede investering en een soepel koopproces realiseren.

Dalende huizenprijzen

Ton: “Sinds 2019 zijn de huizenprijzen landelijk bijzonder hard gestegen, gemiddeld met zo’n 37,50%. In Amsterdam is dat niet anders gebleken. De prijzen stegen hier namelijk met ongeveer 15,65%. Maar er is een daling ingezet in het eerste kwartaal van 2023. Dat geldt niet alleen in Amsterdam maar ook in Nederland en Noord-Holland. Daar zie je dezelfde daling in de prijsontwikkeling van de woningmarkt. De verwachting is dat een minder grote daling in het komende kwartaal zal doorzetten.”

Ook vierkante meterprijs omlaag

“Veel mensen kijken graag naar de prijs per vierkante meter bij het kopen van hun woning. Hiermee krijgen ze een indicatie van wat de woning waard is in vergelijking met andere woningen. Tot het eerste kwartaal van 2022 zagen we dat Amsterdamse vierkante meters in vier jaar tijd gemiddeld met maar liefst € 2.000,- zijn gestegen. In het afgelopen jaar zien we een duidelijke trendbreuk en zagen we een daling van 7,3% ten opzichte van het kwartaal daarvoor.”

Verkochte woningen in Amsterdam

“Het aantal verkochte woningen in het eerste kwartaal ligt lager dan de voorgaande periode. Niet alleen in Amsterdam, ook in de rest van het land is er sprake van een daling in verkochte woningen. Fluctuaties heb je altijd maar in dit geval worden die versterkt door actuele gebeurtenissen zoals wijzigingen in wet- en regelgeving en uiteraard ook door de onzekerheden zoals inflatie en de oorlog in Oekraïne. Ondanks de afname van het woningaanbod, wordt verwacht dat het aantal verkochte woningen dit jaar gelijk blijft ten opzichte van 2022. Want de vraag naar woningen is en blijft hoog en er is nog steeds sprake van schaarste.”

Verschil per buurt

“De gemiddelde prijs per vierkante meter varieert heel erg per buurt in Amsterdam. De ligging van de woningen speelt in Amsterdam een grote rol bij het bepalen van de waarde. Zo is in dit kwartaal de gemiddelde prijs per vierkante meter die in Nellestein en Buikslotermeer betaald wordt het laagst (€ 4.177,00 resp. € 4.183,00) en is er een zeer bijzondere woning verkocht met een hogere vierkante meter prijs dan het gemiddelde van € 14.423,00 in Lutkemeer/Ookmeer. Ondanks dat Nellestein dit kwartaal de ‘goedkoopste’ buurt in Amsterdam is, ligt het evengoed nog ruim boven het Nederlandse gemiddelde.”

Minder overbiedingen

“In het eerste kwartaal werd er veel minder overboden op woningen. Op een koopsom van € 569.500,00 werd gemiddeld 3,3% overboden. Dat is aanzienlijk minder dan voorheen en een bewijs dat vraagprijzen en biedingen veel dichter bij elkaar liggen dan de afgelopen jaren. Als u van plan bent om een bod te doen, zorg dan dat u goed bent voorbereid. Een reële koopsom is namelijk gebaseerd op feiten en niet op een vast percentage boven de gehanteerde vraagprijs. Het kan zijn dat dit kwartaal meer woningen aan de hoge kant in de markt zijn gezet en dat er daardoor weinig is overboden. Volgend kwartaal kan dat zomaar heel anders zijn als de makelaars en verkopers hun vraagprijs strategie bijstellen. Een makelaar met lokale kennis kan u behoeden voor onnodige overbiedingen.”

Trek uit de stad zet door

“Sinds enkele jaren zien we steeds meer jonge gezinnen Amsterdam verlaten. Zij vestigen zich in randgemeenten voor meer ruimte en kindvriendelijke omgeving. De richting van vertrek is wel veranderd. De regio’s van Haarlem en Het Gooi nemen toe in populariteit, terwijl het vertrek naar steden zoals Purmerend en Almere op een lager niveau is komen te liggen. Amsterdamse gezinnen hebben in toenemende mate een hoog inkomen dus verhuizen ze ook steeds vaker naar een regio die past bij hun welstandsklasse. Daarnaast vestigen steeds meer expats zich buiten de ringweg A10, vooral in de Zaanstreek en Almere, omdat ze op zoek zijn naar rustigere en groenere woonomgevingen voor hun gezin.”


Staat u op het punt om een huis te kopen in Amsterdam of omstreken? Neem contact op met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw kansen op de Amsterdamse woningmarkt.

Lees ook:
Ontwikkelingen op de Amsterdamse woningmarkt eerste kwartaal 2023
10 tips voor een succesvolle huizenjacht
6 vragen over dalende huizenprijzen in Amsterdam
Wat is de waarde van uw woning in Amsterdam?
Huis kopen? Met deze 7 tips voorkomt u een kat in de zak
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met een van onze makelaars en ontdek de grote voordelen van onze wijkexpertise en onze unieke benadering van het makelaarsvak.

Naar boven