Huis kopen in tijden van onrust

Door op 16 April 2020

U herkent het vast wel: al jaren op zoek naar dat ene droomhuis en steeds weer worden overboden of niet mee kunnen of willen met de geboden prijs. Er is door de ramp met het coronavirus een andere tijd aangebroken. Door deze crisis komt bij steeds meer mensen de vraag naar boven of ze op dit moment wel of niet tot aankoop moeten overgaan. In deze blog zal onze makelaar Ton Coffeng hier meer over toelichten en verklaren waarom het in de huidige tijd goed kan zijn om over te gaan tot het kopen van een huis in Amsterdam.

Serieuze kopers

Ton: "Ook wij als makelaars ondervinden op dit moment de gevolgen van de coronacrisis. Er worden steeds minder bezichtigingen aangevraagd dan enkele weken geleden. De reden? Door deze onzekere tijden hebben veel mensen hun wens tot het kopen van een woning even in de wacht gezet. Onzekerheid over het inkomen, de duur van de maatregelen en de mate waarin de economie in een recessie terechtkomt spelen een grote rol. Veel woningzoekers hebben de markt dus even verlaten. Maar degenen die nog wel zoeken zijn over het algemeen serieuzer en hebben zich goed ingelezen voordat zij overgaan tot het maken van een afspraak. Daarnaast zie je een tendens dat veel makelaarskantoren de gelegenheid bieden om online te bezichtigen of hebben de presentaties uitgebreid met 3D tools zoals Matterport. Uiteindelijk willen mensen het huis toch ervaren en zullen wij fysiek blijven bezichtigen, uiteraard met in achtneming van de richtlijnen van de RIVM.’’

Veel aanbod, veel vraag

"Voor de Coronacrisis was er een veel meer vraag dan aanbod. Dat is de laatste weken drastisch aan het veranderen. Er wordt nu veel nieuw aanbod aangeboden. Veel eigenaren die al een woning hebben gekocht hebben het besluit om de huidige woning in de verkoop te zetten versneld. Dus er is op dit moment veel aanbod maar ook nog steeds veel vraag. Er zijn veel mensen die jarenlang naast de boot hebben gevist vanwege het tekort op de huizenmarkt. Deze groep met vaste banen of in die sectoren die nog niet te lijden hebben onder de crisis, zien nu hun kans schoon. Daarnaast lopen ook veel bouwprojecten vertraging op door de intelligente lockdown. Mede door deze zaken zal de druk op de woningmarkt de komende tijd iets afnemen."

Terug naar werkelijke waarde

"De tijd van extreme biedingen op woningen ver boven de vraagprijs behoren binnenkort tot het verleden. Woningen zullen meer voor de werkelijke waarde worden verkocht waarbij er meer aandacht is voor de koper. Op de middellange termijn zal de markt - mocht deze al sterk dalen - zich weer snel herstellen. Belangrijk hierbij is natuurlijk wel dat de maatregelen van de regering niet te lang mogen duren en dat de rente op dit historisch lage niveau blijft. In de komende jaren zal de vraag naar woningen ook aanhouden door verdere individualisering van de samenleving. En er zijn nog altijd veel expats die zich graag in Nederland vestigen, vooral in de Randstad."

Lage maandlasten

"De rente is nog steeds historisch laag. Ook al zal deze de komende tijd wel iets stijgen, toch kan de koper er nog steeds van profiteren. De regering zal alles op alles zetten om de woningmarkt en economie draaiende te houden, onder andere door de rente laag te houden. De verwachting is dan ook niet dat banken de rente drastisch zullen verhogen en hierdoor de economie in gevaar brengen. Naast de waardevastheid van woningen blijven ook de lage maandlasten goede beweegredenen om een huis te kopen."

Check je financiën

"Ondanks de huidige crisis zijn er dus nog voldoende mogelijkheden om een huis te kopen in Amsterdam. Het belangrijkste hierbij is een goede voorbereiding. In het verlengde van een afspraak met je aankoopmakelaar is het checken van je financiële mogelijkheden in deze markt nog belangrijker dan 2 maanden geleden. Zo werken wij binnen ons kantoor al jaren met vaste hypotheekadviseurs die goed op de hoogte zijn van de laatste acceptatievoorwaarden van de banken. Pas nadat de klant dit zelf of via ons heeft laten checken kunnen wij verder. Zelf ervaar ik in deze markt dat de toegevoegde waarde van een makelaar meer tot zijn recht komt dan voor de crisis. Je bent nu meer adviseur dan ooit."

Onze coronavoorschriften tijdens het bezichtigen van een woning:

  • Geen open huizen
  • Meer tijd open laten tijdens bezichtigingen
  • Niet meer dan 3 man/vrouw inclusief makelaar
  • Koopovereenkomst digitaal tekenen
  • 1,5 meter afstand
  • Niet teveel spullen aanraken en verkopers wordt gevraagd alles na een bezichtiging weer goed schoon te maken
  • Geen bezichtiging bij klachten
  • Geen handen schudden
  • Verkoper is niet aanwezig tijdens bezichtigingen
     

Lees ook:

Huis kopen of verkopen, nu ook op afstand
Update van Makelaars van Amsterdam inzake het coronavirus
Makelaar Vraaglijn Corona & Huizenmarkt
Alle blogs van de makelaars van Amsterdam

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaar Ton Coffeng. Bel of WhatsApp 06-53256891 of e-mail naar toncoffeng@makelaarsvan.nl

Naar boven