Met deze 7 tips verhoogt u uw energielabel en stijgt de waarde van uw woning

Door op 19 December 2022

Als u uw huis wilt verkopen wilt u daar - uiteraard - een zo hoog mogelijke prijs voor hebben. Een van de prijsbepalende factoren is het energielabel. Die wordt weer bepaald door energiebesparende maatregelen. Hoe staat uw huis ervoor? Wij helpen u met het bepalen van uw energielabel en geven duurzaamheidsadvies waarmee u een hogere prijs voor uw woning kunt krijgen. Onze regiokantooreigenaar Ton Coffeng geeft alvast 7 tips waarmee u nu al een behoorlijk verschil kunt maken.


Onze verduurzamingstips in het kort:

 1. Op warm water besparen en toch comfort behouden
 2. Minder of geen gas gebruiken
 3. Koppel een hybride warmtepomp aan uw CV ketel
 4. Zorg voor goede ventilatie zonder warmteverlies
 5. Maak gebruik van subsidies en leningen
 6. Stap over op zuinige apparaten
 7. Kies voor nieuwbouw

Bewustwording door hoge energieprijzen

Ton: “Bij aan- en verkoop van woningen worden wij steeds meer gevraagd om duurzaamheidsadvies te geven. Begrijpelijk want door de hoge energieprijzen wordt iedereen steeds meer bewust van het energieverbruik. Deze bewustwording heeft nu al gezorgd voor 25% minder energieverbruik, zónder besparende voorzieningen. Het verduurzamen van een woning voordat deze in de verkoop gaat heeft dus zeker een positief effect op de marktwaarde van de woning.”

Klopt uw energielabel nog wel?

“Het belang van een gunstig energielabel is de afgelopen jaren fors toegenomen. Het heeft een prominente plaats gekregen in de afweging om al dan niet de woning aan te kopen. Toch lopen energielabels van woningen niet altijd in de pas met de laatste aanpassingen. We zien bijvoorbeeld dat sommige woningen een historisch ongunstig label hebben terwijl er al veel energiebesparende maatregelen zijn getroffen. Het energiegebruik is daardoor fors lager geworden. Het loont dan zeker de moeite om het label opnieuw aan te vragen. Dat hebben wij de laatste maanden voor diverse opdrachtgevers met succes laten uitvoeren. Door het betere label konden de woningen voor een aanzienlijk hogere prijs in de markt gezet worden.”

Energiebesparende maatregelen

“Naast het verhogen van het energielabel kunnen wij onze klanten ook adviseren over energiebesparende maatregelen en hebben wij in ons netwerk diverse bedrijven die actief zijn met isolatie van woningen en het plaatsen van zonnepanelen. Dat luistert nogal nauw want niet alle maatregelen kunnen worden toegepast op elke woning. Op monumentale panden mag je bijvoorbeeld geen zonnepanelen plaatsen. Of je moet je houden aan de omgevingswet voor andere toepassingen. Onze experts weten precies wat de mogelijkheden zijn voor uw woning en zorgen ervoor dat u gebruik maakt van de nieuwste technologie. Want ook die ontwikkelingen gaan snel.”

6 tips om uw huis nu alvast te verduurzamen

Energie besparen is makkelijk als u weet waar u op moet letten. Met goede isolatie blijft de warmte beter in huis en met zonnepanelen wek je je eigen duurzame stroom op. Dit is niet alleen beter voor het milieu maar ook goed voor de portemonnee. Met deze 6 besparende tips kunt u nu alvast aan de slag om uw woning te verduurzamen.

1 - Op warm water besparen en toch comfort behouden

Warm water bepaalt een groot deel van uw energieverbruik. Daar kunt u fors op besparen zonder aan comfort in te leveren. Met een zonneboiler bespaart u bijvoorbeeld al snel de helft van uw energieverbruik terwijl u evenveel warm water gebruikt als gewoonlijk. 

2 - Minder of geen gas gebruiken

Het overgrote deel van de huidige woningen gebruikt aardgas voor verwarming, warm water en koken. Dat is - zeker op dit moment - de grootste kostenpost op uw energierekening. In 2050 zullen we daar helemaal vanaf zijn. Maar daar hoeft u niet op te wachten. Zo kunt u nu al aanzienlijk minder gas gebruiken:

 • Koken met inductie
 • Goede isolatie
 • Ventilatie met warmteterugwinning
 • Warmtepomp
 • Korter douchen

3 - Koppel een hybride warmtepomp aan uw CV

Als u toe bent aan een nieuwe CV-ketel dan gaat u uiteraard voor een zuinige HR-ketel in combinatie met een slimme thermostaat. U kunt dan ook een stapje verder gaan en de nieuwe CV-ketel koppelen aan een hybride warmtepomp. Daarmee bespaart u flink op uw gasverbruik als uw woning ook nog goed geïsoleerd is. 

4 - Zorg voor goede ventilatie zonder warmteverlies

Goede ventilatie is belangrijk voor uw gezondheid. Er zijn diverse ventilatiesystemen waarmee uw woning een gezond leefklimaat krijgt met schone lucht, zonder warmteverlies, kou en tocht. 

5 - Maak gebruik van subsidies en leningen

Het verduurzamen van uw woning is belangrijk maar kan ook fors in de papieren lopen. Gelukkig zijn er diverse subsidies en leningen om de pijn te verzachten. En het is ook mogelijk om de overwaarde van uw woning te benutten voor duurzame maatregelen. Bent u van plan om een woning in Amsterdam te kopen? Dan kunt u verduurzaming meenemen in uw hypotheek. U betaalt dan weliswaar meer hypotheek per maand maar de energiekosten zullen lager zijn. Onze hypotheekadviseur kan u daar alles over vertellen. 

6 - Stap over op zuinige apparaten

Uw energierekening bestaat voor 40% uit kosten voor elektriciteit. Veel gaat op aan sluimerende stroomslurpers zoals verouderde apparaten en verlichting. Onze makelaars weten daar alles van. Ze kunnen u adviseren over zuinige apparaten en het verminderen van stroomgebruik. Dan slaat u twee vliegen in één klap. U bespaart geld en levert een bijdrage aan een beter milieu.  

7 - Kies voor nieuwbouw

Soms kan het verduurzamen van uw woning dermate kostbaar worden dat het misschien beter is om te verhuizen naar een nieuwbouwwoning. Dan bent u in één keer klaar want nieuwbouwwoningen worden doorgaans al volgens de wet opgeleverd met het hele pakket aan duurzame maatregelen zoals een warmtepomp, een zonneboiler of een warmte terugwininstallatie. Ze worden ook uitstekend geïsoleerd en hebben standaard energielabel A.

Bekijk ons project Holenkwartier in Hoorn voor unieke woonkansen in een duurzame leefomgeving. De laatste twee woningen in fase 1b van het plan Holenkwartier worden gebouwd volgens de laatste eisen van het Bouwbesluit; en dat betekent vooral duurzaam, gasloos met zonnepanelen en een warmtenet in de wijk.

Staat u op het punt om uw huis te verkopen in Amsterdam? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de waarde van uw woning en hoe u deze kunt verhogen met een hoger energielabel. Aan de hand van een gratis waardebepaling kunnen wij u aantonen welk effect energiebesparende maatregelen hebben op de marktwaarde van uw woning.

Lees ook: 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de koop van een huis of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met onze regiokantooreigenaar Ton Coffeng. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of WhatsApp 06-53256891 of e-mail naar toncoffeng@makelaarsvan.nl

Naar boven