Overwaarde benutten voor een comfortabele oude dag

Door op 11 November 2022

Oudere mensen die al jaren beschikken over een eigen woning zijn vaak heel erg aan die woning gehecht. Het fijne is wel dat de woning vaak een hoge overwaarde heeft. Een nadeel daarvan is dat er meer belasting moet worden betaald over het verhoogde vermogen. Onze regiokantooreigenaar Ton Coffeng legt uit hoe ouderen de overwaarde van hun woning kunnen benutten om hun wooncomfort te verbeteren. 

Leuke dingen doen

Ton: “Voor een hogere overwaarde betaal je meer WOZ belasting. Een ander nadeel is dat het vermogen in stenen zit, terwijl voor veel ouderen de tijd juist nu rijp is om leuke dingen te doen, zoals reizen. Ook een vakantiewoning is voor veel mensen een grote wens. Om dat te kunnen bekostigen zou een extra hypotheek op het huis of een lening veel te veel geld kosten. Dat terwijl de inkomsten na pensionering vaak gedaald zijn en de kosten voor levensonderhoud door de inflatie gigantisch zijn gestegen. En dan komen er ook nog eens die enorme energiekosten bij.”

Prettige oude dag 

“Daarbovenop worden ouderen uiteindelijk steeds minder mobiel waardoor het woongenot in de huidige woning afneemt. Toch moeten ze er vaak niet aan denken om naar een woning te verhuizen die beter bij hun situatie past. Door deze emotionele band met hun huis lopen ze financiële kansen mis. Maar ze missen ook kansen voor een prettige oude dag en hierdoor anticiperen ze niet op toekomstige problemen. Dat laatste is belangrijk, want het is nooit te zeggen wanneer de tijd is aangebroken dat je geen trappen meer kunt lopen. Sterker nog, je hoeft maar van de trap te vallen en het is zo ver. Om dan nog een geschikt huis te vinden is vaak lastig en kan heel lang duren. Je kunt beter die beslissing nemen als alles nog goed functioneert.”

Wanneer verhuizen?

In onze dagelijkse praktijk zien we diverse aanleidingen voor ouderen om te verhuizen en de overwaarde van de woning te benutten zoals:

- Kinderen het huis uit

Ton: "Wanneer uw kinderen niet meer thuis wonen, woont in een groot huis. U heeft die ruimte niet echt meer nodig maar omdat u er al zo lang woont bent u erg gehecht aan de woning. Toch overweegt u om kleiner te wonen. Zit u in zo'n situatie? Vraag dan een gesprek aan. Wij helpen u graag om kosteloos de voor- en nadelen op een rijtje te zetten en uit te rekenen wat het u (financieel) oplevert."

- Partner overleden

"Dit is een heftige ervaring, wat wel jaren kan duren voor u dit verwerkt heeft. Intussen is het moeilijk om over uw woontoekomst na te denken. Terwijl verhuizen zowel qua woonsituatie als qua financiële situatie u toch veel voordelen kan opleveren."

- Verlies van mobiliteit

"Als je boven de 70 bent is dit een reële situatie waardoor het goed is om daar tijdig op te anticiperen. Want als het u overkomt, dan is vaak het te laat om snel te verhuizen. Daarom is het verstandig om te anticiperen op verlies van mobiliteit en alvast te oriënteren op woningen voor mensen met mobiliteitsproblemen."

- Laag energielabel

"Als u al tientallen jaren in uw huis woont is de kans groot dat u een laag energielabel heeft. Met hoge energiekosten als gevolg maar ook hoge kosten om het huis te verduurzamen. Dus verhuizen naar een huis met een energielabel van C of lager heeft zowel qua comfort als financieel grote voordelen."

- Beter wonen

"U ergert zich al lang aan het lawaai van de weg waar u aan woont, de drukte door toeristen, het feit dat u uw auto niet voor de deur kunt parkeren, u te ver moet lopen naar het winkelcentrum, u overlast ervaart van de buren en ga zo maar door. Waarom zou u, nu u veel vaker thuis bent in deze situatie blijven wonen?"

- Meer genieten

"U geniet ervan om uw vakanties buiten de stad door te brengen. Pak uw kans en vraag ons u te helpen een nieuw huis te vinden in uw favoriete vakantieomgeving. Omdat dit dan buiten Amsterdam is en wij uw huis in Amsterdam verkopen heeft u ook nog een mooi bedrag over waar u dan van kunt genieten."

Overwaarde benutten

Er zijn dus veel opties om de overwaarde van uw woning te benutten. Dat kan door bijvoorbeeld te verhuizen naar een huurwoning of naar een meer geschikte koopwoning. Onze makelaars helpen u daar graag bij. Samen met hen oriënteert u zich op de woning aan de hand van een lijst met uw voorkeuren. Zij helpent u ook om het financiële plaatje rond te krijgen en alle voordelen van het verwisselen van een woning op een rijtje te zetten. Daarvoor kunnen wij rekenen op het onafhankelijk financieel advies van Huis & Hypotheek, bij ons in het kantoor.

Hoe zit het met de hypotheek?

Kan je als je gepensioneerd bent wel een hypotheek krijgen of meenemen? Veel ouderen zien verhuizen niet als een mogelijkheid omdat ze denken dat ze hun hypotheek niet kunnen meenemen of zelfs geen hypotheek kunnen krijgen op een nieuw huis. Sommige hypotheekverstrekkers doen daar inderdaad moeilijk over. Onze hypotheekadviseur van Huis & Hypotheek, Edwin Bitter, heeft relaties met hypotheekverstrekkers die daar wel voor open staan. Hij helpt u graag om een u inzicht te geven in uw financiële mogelijkheden. Daarnaast kan hij u goede adviezen geven over hoe u op uw oude dag uw leven zo financieel gunstig mogelijk kunt inrichten.

Uw pensioen aanvullen met overwaarde

U kunt er ook voor kiezen om de overwaarde van uw woning te benutten om uw pensioen aan te vullen. Dat kan met een verzilverhypotheek, ook wel ‘opeethypotheek’. Een gedeelte van de overwaarde zet u dan om in een aanvullend pensioen. Om dit op een verantwoorde manier te doen raden we aan om dit met een expert te bespreken. Onze gespecialiseerde verzilver-adviseur Edwin Bitter weet wat er speelt en is daarvoor een uitstekend aanspreekpunt.

Samenvattend kunnen we zeggen dat er diverse gunstige mogelijkheden zijn om als oudere gebruik te maken van de overwaarde van uw woning. Overweegt u om deze te verzilveren? Doe eerst een online waardebepaling voor een eerste indruk van de waarde van uw woning. Of maak een afspraak voor een gratis waardebepaling. Een van onze makelaars komt dan bij u thuis en stelt de actuele waarde van uw woning vast. Hij kan u dan ook alles vertellen over de overwaarde en hoe u deze te gelde kunt maken.


Lees ook: 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaars voor een oriënterend gesprek over onze makelaarsdiensten. Bel +31 (0)20 333 11 10 of e-mail naar amsterdam@makelaarsvan.nl

Naar boven