Trek uit de stad

Door op 17 Juni 2021

Steeds meer millennials kiezen voor wonen buiten Amsterdam

Als corona iets heeft geleerd dan is het dat grote steden alles behalve ideaal zijn om in te wonen tijdens een pandemie. Tel daar de hoge huizenprijzen en thuiswerken bij op en je zou een grote trek uit de stad verwachten. Gaan steeds meer Amsterdammers daadwerkelijk hun stedelijke levensstijl verruilen voor wonen in buitenwijken, voorsteden of zelfs op het platteland? Onze broker/owner Hans Koppes over de groeiende interesse voor leven buiten Amsterdam.

 

Stedelijke beproeving

Door de coronacrisis zien we dat steeds meer potentiële huizenkopers hun stedelijke levensstijl heroverwegen. Ze merkten dat sociaal afstand houden en isolatie vooral in de stad grote beproevingen zijn geweest. Daarnaast vormt het dicht op elkaar wonen een groot risico op besmetting, niet voor niets zijn grote steden epicentra gebleken tijdens de pandemie. Honderdduizenden mensen die met het openbaar vervoer pendelen en elkaar in drukke straten passeerden, hielpen het virus zich snel te verspreiden. 

Buiten de stadsgrenzen

In veel grote steden wordt dan ook serieus gedacht aan verhuizing naar buiten de stadsgrenzen. De angst voor toekomstige pandemieën zal waarschijnlijk nog meer mensen aanmoedigen om steden te verlaten en zich te vestigen in voorstedelijke en landelijke gebieden. Onze broker/owner Hans Koppes ziet een toename in transacties van Amsterdammers die bereid zijn om buiten de stad te zoeken tot maximaal 45 minuten van een grootstedelijk gebied. Hans: “Vooral millennials merken dat ze het Amsterdamse leven niet meer kunnen veroorloven. Ze staan op het punt om een gezin te stichten en zoeken daarvoor een ruimere woning. Met de gemiddelde koopsom van 500.000,- voor een woning in Amsterdam zijn de meeste millennials dan al snel uitgezocht."

Keuze steeds aantrekkelijker

“Een groeiend aantal millennials en andere jonge mensen zien buitenwijken, middelgrote steden en plattelandsgebieden steeds meer als kostenbesparende alternatieven. Verhuizen naar gebieden buiten de stad betekent niet alleen groter wonen maar ook toegang krijgen tot beter onderwijs en lagere criminaliteitscijfers. Voeg de angst voor een nieuwe pandemie toe en de keuze voor een landelijke omgeving wordt steeds aantrekkelijker.”

Meer opties voor werknemers

“Corona heeft van thuiswerken een blijvertje gemaakt. Verbeterde technologie en groeiende mogelijkheden om op afstand te werken, zullen zeker bijdragen aan de trek uit de (binnen)stad. Want het biedt opeens veel meer opties voor woonlocaties. Wanneer fysieke aanwezigheid noodzakelijk is voor een baan in Amsterdam, zal wonen in de stad logisch blijven. Maar zodra op afstand gewerkt kan worden, kunnen werknemers aanzienlijke kosten besparen door in goedkopere gebieden te gaan wonen.”

Besparingen voor werkgevers

“Het opzetten van teams op afstand was altijd een van de grote struikelblokken voor online werken. Inmiddels zijn daar allerlei tools voor ontwikkeld waardoor bedrijven steeds meer besluiten om werknemers op afstand te laten werken. Ze besparen daarmee op overheadkosten voor onder andere onroerend goed, energie en verzekeringen. En de combinatie van betere internettechnologie in het hele land en de mogelijkheid om op afstand te werken, maakt het voor ambitieuze mensen nog gemakkelijker om weg te gaan uit drukke steden.”

Vertrek uit de stad

Wat wordt het "nieuwe normaal" na de coronacrisis? Hans: “Zodra iedereen is gevaccineerd, kunnen werkgevers en werknemers weer gewoon hun oude leven oppakken. Een deel van de werknemers zal overwegen om weg te trekken uit grote steden zoals Amsterdam. We weten nog niet hoe groot die trend zal worden maar we houden er beslist rekening mee. Daar hebben we ook een dienst voor ontwikkeld: “Wonen buiten de stad”. Via ons landelijke netwerk kunnen Amsterdammers gebruik maken van lokale expertise bij de aankoop van hun woning buiten Amsterdam. Zodra deze is aangeschaft helpen onze makelaars bij de verkoop van de huidige woning in Amsterdam. Daarmee zijn vertrekkers zeker van een soepele overgang naar hun ideale woning buiten Amsterdam.”

Overweegt u een verhuizing naar een gebied buiten Amsterdam? Maak dan een afspraak. In een oriënterend gesprek vertelt een van onze makelaars u graag alles over onze aankoop- en verkoopcombinatie “Wonen buiten de stad”.

Lees ook:
Kies voor de zekerheid van een aankoopmakelaar
Mijn Dossier, uw online klantdossier
In 8 stappen verkopen wij uw huis in Amsterdam
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met een van onze makelaars en ontdek de grote voordelen van onze wijkexpertise en onze actieve benadering van het makelaarsvak.

Naar boven