Woningmarkt & huizenprijzen

Door op 11 April 2022

Nieuwe kansen op een afkoelende woningmarkt

Vorige week zijn de meest recente verkoopcijfers van het eerste kwartaal 2022 naar buiten gebracht. Uit deze cijfers blijkt dat huizenprijzen landelijk met 2,1% zijn gedaald. Wat betekent dit voor Amsterdam? Onze makelaar Ton Coffeng over de gevolgen van afkoeling op de Amsterdamse woningmarkt.

Eerder al afvlakking

Ton: "Op basis van de cijfers van het laatste kwartaal komt deze lichte daling niet als een verrassing. Uit ons rapport Actuele woningmaktcijfers Amsterdam van het laatste kwartaal 2021 bleek al dat de prijzen aan het afvlakken waren. Zoals u kunt lezen in het rapport zien wij in alle prijssegmenten een afvlakking. Maar Amsterdam is niet een markt op zich dus kunnen we beter per buurt en stadsdeel kijken wat er precies aan de hand is. Juist die wijken die meer dan hot zijn zoals de Pijp, Oud-Zuid, de Jordaan en de Rivierenbuurt blijven onverminderd populair bij woningzoekers en hier zijn de prijzen nog niet gedaald. Ook is het zo dat prijzen vaak in het eerste kwartaal minder hard stijgen dan in de andere kwartalen van het jaar."

Meer keuze

"Wat ook uit de cijfers blijkt, is dat het aanbod van woningen aan het stijgen is. Mede door de stijgende rente en de onzekerheid door de oorlog in Oekraïne, kiezen veel huiseigenaren voor de aanval naar voren en wachten niet langer met het verkopen van hun huis in Amsterdam. En meer aanbod betekent automatisch ook dat er meer te kiezen valt en dat de schaarste wat is afgenomen. Dit heeft tot gevolg dat er nog wel wordt overgeboden maar niet meer in de mate van enkele maanden geleden. Woningen worden dus meer verkocht op reële waarde in plaats van niet realistische prijzen gebaseerd op schaarste. Voor aankoopklanten liggen er nu dus kansen om een woning voor de juiste prijs te kopen."

Woning veroorloven

"Cijfers en trends zijn fijn om te weten maar een huis kopen of verkopen doe je niet op basis van trends maar omdat je persoonlijke situatie daarom vraagt. Je wilt groter wonen, meer buitenruimte, een andere buurt, meer kamers voor je gezin of je kunt je door meer inkomen een grotere woning veroorloven. Uiteraard speelt het sentiment van de markt een rol maar een goede koop is altijd gebaseerd op rationele gronden zoals locatie, prijs per vierkante meter van referentiepanden, de staat van het huis en niet onbelangrijk: de hypotheekrente. Dus kun je je het huis wel of niet veroorloven en niet alleen nu maar ook voor langere termijn. Een woning koop je tenslotte niet voor korte termijn."

Hoofd koel houden

"Wij zijn als Makelaars van Amsterdam geen economen maar vakspecialisten die iedere dag bezig zijn met wat wij het leukste vinden: mensen helpen met de verkoop en aankoop van de woning. Hierbij is onze marktkennis gecombineerd met een grote persoonlijke betrokkenheid essentieel. Is er reden voor zorgen vanwege de dalende cijfers? Nee, door het hoofd koel te houden en goed te kijken naar de lange termijn kan juist dit de tijd zijn om een woning te kopen of te verkopen."

Staat u voor een nieuwe woonavontuur? Onze makelaars staan ook in deze markt voor uw klaar. Maak een afspraak met onze makelaar Ton Coffeng. In een vrijblijvend adviesgesprek komt u alles te weten over de Amsterdamse woningmarkt en uw kansen daarop. Of maak een afspraak voor een gratis waardebepaling voor een goed beeld van de vraagprijs van uw woning.

Lees ook:
Nieuw: Actuele woningmarktcijfers van Amsterdam per buurt
WOZ-waarde 2022: Maak bezwaar en verlaag uw OZB-aanslag
Kies de beste waardebepaling voor uw situatie
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak 

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaar Ton Coffeng. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of WhatsApp 06-53256891 of e-mail naar toncoffeng@makelaarsvan.nl

Naar boven