Woningmarkt & onderzoek

Door op 25 Maart 2022

Nieuw: Actuele woningmarktcijfers van Amsterdam per buurt

Van de Amsterdamse woningmarkt krijg je het idee dat de prijzen alleen maar omhoog gaan. Toch zijn er grote verschillen per buurt. In sommige buurten dalen de prijzen zelfs. Om een goed beeld te geven, bieden wij kwartaalrapporten over de actuele woningmarktcijfers in Amsterdam. Deze vormen de basis van ons advies en delen we graag met onze klanten, te beginnen met het vierde kwartaal van 2021. Onze broker/owner Hans Koppes vertelt over het belang van harde data in de koop en verkoop van woningen in Amsterdam.

Nauwkeurig beeld

Hans: “Het bepalen van een verkoopprijs of een biedingsstrategie begint met grondig onderzoek. Je kunt uiteraard niet zomaar wat doen. Je moet precies weten wat huizenprijzen in een bepaalde buurt doen en hoe de woningmarkt zich lokaal ontwikkeld. Hoe komen wij aan die wijsheid. Onze moederorganisatie RE/MAX Nederland laat elk kwartaal de Nederlandse woningmarkt per gemeente en wijk en in Amsterdam zelfs per buurt onderzoeken. Aan de hand van kwartaaloverzichten krijgen wij een uiterst nauwkeurig beeld van de actuele woningmarktcijfers van Amsterdam. Die kennis delen we graag met onze klanten zodat we samen tot goed onderbouwde beslissingen kunnen komen.”

Grote verschillen per buurt

Het eerste overzicht dat we delen op onze website gaat over de prijsontwikkelingen van het vierde kwartaal 2021 per buurt. Matrixian Group is gespecialiseerd in data analyse en doet onderzoek naar ontwikkelingen op de woningmarkt en kwam tot een aantal interessante bevindingen. In grote lijnen komt het erop neer dat de prijsstijging van huizen in het afgelopen kwartaal nog altijd fors is maar door rentestijgingen toch wat lijkt af te vlakken. Hans: “Men vraagt me vaak of we al op de top zijn in prijsstijging en of we naar een meer stabiele situatie gaan. In sommige buurten zien we zelfs vrij grote prijsdalingen zoals in Burgwallen-Oude Zijde, de Jordaan, De Kolenkit, Westindische Buurt, Overamstel en Lutkemeer en Volewijck. Dat kunnen correcties zijn op eerdere prijsstijgingen maar het kan ook heel goed zijn dat het afgelopen kwartaal in die buurten een ander type woningaanbod is verkocht vergeleken met de voorgaande periode. Het is heel interessant om deze buurtinformatie samen met onze makelaars in de gaten te houden maar trek niet te snel je eigen conclusies. Het beste wat je kunt doen als je op zoek bent naar een droomwoning is per object een gefundeerde waardebepaling te maken met een makelaar en toets met een financieel adviseur of dat voor jou als koper haalbaar is.”

Trek uit de stad

De verkoopprijs van een woning is bij aanvang altijd gekoppeld aan de vierkante meterprijs. Deze is in Amsterdam in de afgelopen vier jaar met 45% gestegen. We zien in sommige buurten een afvlakking in het afgelopen kwartaal maar dat is zeker nog geen trend. Hans: “De piek lijkt zeker niet bereikt in Amsterdam meestal zie je eerst de regio buiten de grote steden eerder afvlakken en dan pas de steden. De stad is onverminderd populair, vooral bij jongvolwassenen en immigranten. Zodra kinderen op komst zijn, zien we ook een verhuisbeweging naar regio’s buiten de stad, vooral naar Haarlem, Het Gooi en de Vechtstreek. Gezinnen die in Amsterdam blijven, hebben in toenemende mate een hoog inkomen. Zodra gezinnen meer te besteden hebben kiezen ze vaak voor wonen buiten de stad.” 

Verwachte inhaalslag

“De uitstroom van jonge gezinnen kan voor bepaalde buurten de afvlakking van de vierkante meterprijs verklaren. Toch denk ik niet dat het een trend wordt want we hebben nog steeds een inhaalslag te maken met bouwprojecten omdat projectontwikkeling een flinke vertraging heeft opgelopen tijdens corona. De afgelopen twee jaar zagen we veel westerse immigranten teruggaan naar hun thuisland. Nu het tij gekeerd lijkt te zijn zullen velen weer terugkomen wat de huizenprijzen weer zal beïnvloeden.”

Download het hele Woningmarktrapport Amsterdam, daarin komt verder aan de orde:

 • Verkoopprijsontwikkeling
 • Aantal verkochte woningen
 • Vierkante meter prijs
 • Over- en onderbiedingen
 • Verkooptijd (aantal dagen te koop)
 • Gemiddelde verkoopprijs per buurt
 • Buurtgegevens
 • Woningvoorraad
 • Huur- en koopwoningen
 • Woningsamenstelling
 • Verkoopprijsontwikkeling per woningtype
 • Onderverdeling woningtypes
 • Inwoners
 • Huishoudens
 • Verhuisbewegingen

De actuele woningmarktcijfers zijn belangrijk voor het bepalen van de verkoopprijs van uw woning in Amsterdam. Ook vormen ze de basis van de biedingsstrategie bij aankoop van uw nieuwe woning. Zo weten onze makelaars per buurt wat een realistisch bod is, hoeveel er overboden kan worden en of overbieden überhaupt aan de orde is. Wilt u weten wat uw kansen zijn op de Amsterdamse woningmarkt? Maak een afspraak. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de woningmarkt van de buurt waarin u een woning wilt kopen of verkopen.

Download hier het hele Woningmarktrapport Amsterdam.

Lees ook:

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met een van onze makelaars en ontdek de grote voordelen van onze wijkexpertise en onze actieve benadering van het makelaarsvak.

Naar boven