Amsterdamse woningmarkt weer volop in beweging

Door op 29 December 2023

2023 was een opmerkelijk jaar waarin de woningmarkt herstelde van het ‘schokeffect’ van de renteverhogingen en de tijdelijke prijsdaling die daarop volgde. Het lijkt erop dat we in 2024 een druk jaar op de woningmarkt tegemoet gaan met veel vraag en nog steeds een tekort aan aanbod. De banken voorspellen zelfs al forse prijsstijgingen en het ziet ernaar uit dat ‘oude tijden’ zullen herleven. Onze makelaar Rogier de Vries over nieuwe kansen op de Amsterdamse woningmarkt.
 

Opwaartse trend sinds zomer

De Amsterdamse woningmarkt is weer volop in beweging. Na een periode van afkoeling zien we sinds de zomer van 2023 een opwaartse trend. Rogier: “Het is een interessante tijd voor de woningmarkt. Woningen zijn weer wat betaalbaarder geworden door de lichte prijsdaling eerder in het jaar. Daarnaast is de leencapaciteit van huizenkopers toegenomen door hogere inkomens en stabiele hypotheekrentes. Dit heeft beslist een positief effect gehad op het herstel van de woningmarkt.”

Woningen blijven bereikbaar

“Aan het begin van 2022 kon bijna 59 procent van de verkochte woningen worden gefinancierd door huishoudens met twee modale inkomens. Ondanks de stijging van de hypotheekrentes naar 4,7 procent, was in het derde kwartaal van 2023 nog steeds 56 procent van de woningen bereikbaar voor deze groep. Een zeer gunstige ontwikkeling.” 

Betere betaalbaarheid zet door

“Kijkend naar de toekomst, lijkt het erop dat de woningprijzen in 2024 weer op het niveau van de piek in 2022 zullen zijn. We verwachten een stijging van 4,5 procent. En hoewel er een lichte prijscorrectie wordt voorspeld voor 2023, lijkt de markt niet overgewaardeerd dankzij de verbeterde betaalbaarheid.”

Prijzen gaan omhoog

“Elke regio is anders en dat zien we ook terug op de woningmarkt. De noordelijke Randstad kende de grootste prijsdalingen, maar inmiddels zien we in de meeste regio's een opleving. Amsterdam en Utrecht lopen hierin voorop. Op landelijk niveau verwachten we voor 2024 dat de prijzen verder zullen stijgen, mede door ruimere leenmogelijkheden en de aanhoudende woningschaarste. Zelfs een kleine toename van de werkloosheid lijkt de vraag naar koopwoningen niet echt te raken.”

Dieptepunt transacties in 2024

“Wat betreft het aantal transacties, lijkt 2024 een dieptepunt te bereiken met 180.000 verkopen van bestaande koopwoningen. Maar niet getreurd, na dat jaar verwachten we een herstel, vooral als er meer nieuwbouwprojecten worden gerealiseerd.”

De Amsterdamse woningmarkt is complex en zeer dynamisch. De prijzen zijn aan het herstellen en woningen worden weer toegankelijker. Factoren zoals hypotheekrentes en nieuwe bouwprojecten spelen daarin een belangrijke rol. Bent u van plan om een woning te kopen of te verkopen in Amsterdam? Dan is het raadzaam om de ontwikkelingen op de Amsterdamse woningmarkt op de voet te volgen. Of maak een afspraak met onze makelaar Rogier de Vries. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over uw kansen op de woningmarkt van Amsterdam en omstreken.

Lees ook:
Rust keert terug op de Amsterdamse woningmarkt
7 tips om van een Exclusief Open Huis een topdag te maken
Wat is de waarde van uw woning in Amsterdam?
Zo verhoogt u uw energielabel en stijgt de waarde van uw woning
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u een huis kopen of uw huis in Amsterdam verkopen? Maak een afspraak met onze makelaar Rogier de Vries. Maak een afspraak met onze makelaar Rogier de Vries. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel, WhatsApp of e-mail naar:
06-34930332
rogierdevries@makelaarsvan.nl

Naar boven