Kleiner wonen op late leeftijd

Door op 19 Oktober 2023

Het kan best een uitdaging zijn om te verhuizen als je al een dagje ouder bent. Je bent vaak erg gehecht aan je huidige woning, ook al voldoet deze niet meer aan je behoeften. Het kan lastig zijn om de trap op te lopen of de tuin te onderhouden. Toch kan een verhuizing naar een comfortabelere woning in Amsterdam een goede keuze zijn. Onlangs hebben Bennie en Ria de grote stap genomen. Ze hebben er geen moment spijt van gehad.

Na veel overleg en afweging besloten Bennie en Ria te verhuizen naar een kleiner appartement. Onze makelaar heeft hun huidige huis verkocht en een nieuwbouwappartement van 70 vierkante meter aangekocht. Dit appartement biedt alles wat ze nodig hebben.

Kleiner wonen

Als je het appartement binnenkomt, valt de moderne keuken met schiereiland meteen op. Schuifdeuren bieden toegang tot het terras dat - heel belangrijk - nauwelijks onderhoud vraagt. Ze zijn erg blij met hun nieuwe woning. Ze hadden eerst een tuin van 9 meter breed en 15 meter diep, die te veel tijd en energie van hen vergde. Ton: “Bennie vond al een jaar of 10 dat het tijd werd om kleiner te wonen. Hij broedde op een verhuizing naar een appartement, zonder overbodige ruimte.”

Typisch voor oudere generatie

Zijn vrouw Ria twijfelde: “Het heeft wel even geduurd voordat ik overstag was. We hadden een superwoning op een fijne plek, dan ga je niet zomaar weg. Deze gedachtegang is typerend voor onze generatie. We zien het ook in onze omgeving. Bekenden gaan pas kleiner wonen, als ze richting de tachtig gaan. Eerder ontbreekt het gevoel van noodzaak." Uiteindelijk besloot ook Ria dat het tijd was om te verhuizen. Ze vond het zonde om te investeren in hun huidige woning, als ze het geld ook konden steken in een toekomstbestendig appartement.

Nauwelijks hypotheek

Alle gesprekken met Ton resulteerden uiteindelijk in een beslissing. Bennie: “Heel fijn dat ons oude huis zo snel en voor zo’n goed bedrag is verkocht. Daardoor hoeven we nauwelijks hypotheek te betalen voor ons nieuwe appartement. En dankzij het advies van Edwin Bitter van Huis & Hypotheek konden we met een overbruggingshypotheek alvast het nieuwbouwappartement kopen en hebben we tijdelijk in onze vakantiewoning gewoond. We zitten hier nu voor 80 euro hypotheek per maand. Daar huur je niks voor. Wij zijn blij dat we deze beslissing hebben genomen en zullen onze leeftijdsgenoten absoluut aanraden om Makelaars van Amsterdam te vragen te helpen bij de volgende stap in hun leven.”

Overweegt u ook om kleiner en toekomstbestendig te wonen? Maak een afspraak met een van onze makelaars. Hij of zij is gespecialiseerd in vastgoedbemiddeling voor ouderen en kent uw wensen en behoeften als geen ander. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze mogelijkheden voor uw situatie.

Lees ook:
Overwaarde benutten voor een comfortabele oude dag
Rust keert terug op de Amsterdamse woningmarkt
De soepelste overgang naar uw nieuwe woning
Alle blogs van onze makelaars

Meer weten?

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaars voor een oriënterend gesprek over onze makelaarsdiensten. Bel +31 (0)20 333 11 10 of e-mail naar amsterdam@makelaarsvan.nl

Naar boven