Gratis hulp bij energielabel

Door op 18 juni 2020

Wij helpen u bij aanvragen en verduurzamen 

Als u uw huis wilt verkopen moet u de duurzaamheid van de woning kunnen aantonen. Heeft u nog geen energielabel? Dan kunt u die tot 1 januari 2021 nog aanvragen tegen de voorwaarden zoals gesteld in de huidige regeling van het Vereenvoudigde Energielabel (VEL). Daarna treedt - zoals het ernaar uit ziet - een nieuwe aanvraagprocedure in werking. En die heeft nogal wat voeten in de aarde. Onze makelaar Jan Jaap ten Arve helpt u door het woud van de energieregels.

Fors kostenverschil

Jan Jaap: “Op dit moment is het vrij simpel om een energielabel aan te vragen. Het heet dan ook niet voor niets een ‘Vereenvoudigd Energielabel’ en kun je via internet aanvragen bij een geaccrediteerd bureau. De kosten daarvoor zijn vrij laag, gemiddeld zo’n 20,-. Dit was een soort tijdelijke oplossing. Na 1 januari 2021 komt daar verandering in en geldt een andere aanvraagprocedure met strengere normen. Een energiedeskundige komt dan langs om het huis te onderwerpen aan een inspectie. Daarna volgt het oordeel en het bijbehorende energielabel. Kosten: ca. €200,- en dat is aanzienlijk meer dan onder de bestaande regeling.”

Huidig label 10 jaar geldig

“Wat er ook gebeurt met de nieuwe aanvraag, het energielabel zelf zal niet veranderen. Deze loopt van categorie A (zuinig) t/m G (niet zuinig) en is 10 jaar geldig. Dus wanneer je voor 2021 het label aanvraagt kan je een hoop geld besparen en kun je met hetzelfde bewijs de duurzaamheid van je woning aantonen. Als je nu verkoopplannen hebt, kun je nog gebruik maken van het huidige, voordelige tarief. Wanneer je binnen 10 jaar denkt te verhuizen heeft dat ook zin.”

Gratis hulp bij aanvragen

“De meeste mensen zijn helemaal niet bezig met de duurzaamheid van hun woning, totdat ze verhuisplannen hebben. Dan wordt het energielabel opeens wel belangrijk en als dat niet goed gebeurt riskeer je zelfs een fikse boete bij de notaris. Om dat te voorkomen helpen wij gratis met het in kaart brengen van de huidige situatie en kijken we naar mogelijkheden om het huis eventueel extra te verduurzamen om een beter energielabel te krijgen. Daarvoor hebben we ook diverse professionele partijen in ons netwerk."

Waarde woning verhogen

"Met een paar eenvoudige ingrepen kun je de waarde van de woning al aanzienlijk verhogen. Dus dat betaalt zich direct terug. Zodra we eruit zijn helpen met het aanvragen van het label. Dat gaat via geaccrediteerde bureaus waaruit wij een selectie maken. De keuze is namelijk vrij groot en er zijn ook grote prijsverschillen. Samen komen we tot de aanvraag die het beste bij uw situatie past.” 

Lees alle blogs van onze makelaars

Meer weten?

Maak een afspraak met onze makelaar Jan Jaap ten Arve. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over het gratis hulp bij het aanvragen van uw energielabel. Bel of WhatsApp 06-14245376 of e-mail naar janjaaptenarve@remax.nl

Naar boven