3 tips voor een waterdichte huurovereenkomst

Door op 9 november 2020

U wilt een woning in Amsterdam kopen om te verhuren. Of u wilt uw eigen woning tijdelijk of permanent verhuren. In beide gevallen heeft u een correcte huurovereenkomst nodig. En daar komt nogal wat bij kijken als u zeker wilt zijn van een gezond rendement. Onze verhuurmakelaar Michel Faber geeft 3 tips voor een waterdichte huurovereenkomst.


Geen discussies mogelijk

Michel: “Een van de belangrijkste zaken bij het verhuren van een woning in Amsterdam is het opstellen van een correcte huurovereenkomst. Beide partijen moeten duidelijkheid hebben over de gemaakte afspraken zodat daarover geen discussie mogelijk is. Een goede huurovereenkomst is dan ook een cruciaal communicatiemiddel om succes te boeken bij de verhuur van woningen. Simpelweg zorgt een huurcontract voor zekerheid en duidelijkheid en ontzorgt het de verhuurder.”

Om verhuurders te ondersteunen hebben wij 3 tips samengesteld waarmee de huurovereenkomst zekerheid biedt en voldoet aan alle normen.

Tip 1: Schakel een expert in

Een huurovereenkomst kan een behoorlijk ingewikkeld juridisch document zijn voor een nieuwe huurder en verhuurder. Michel: “Er komen veel zaken bij kijken die nieuw zijn voor beide partijen. We raden daarom aan om advies in te winnen bij experts. De onderhandelingen die samengaan tijdens het maken van een huurcontract, vormen de uiteindelijke basis voor uw toekomstige relatie met de andere partij. Het is dus van belang om dit voorspoedig te laten verlopen en daarnaast wil je bij het tekenen van het huurcontract de zekerheid hebben dat alles tot in details goed geformuleerd is en genoteerd staat.”

“Ervaren verhuurmakelaars ondersteunen hierbij en zullen de belangrijkste zaken uiteen zetten. Zij zijn de marktexperts en zijn in het verleden al bij talloze onderhandelingen en deals betrokken geweest. Uit deze opgedane ervaring kunnen ze de opties duidelijk en helder uitleggen. Ze nemen prioriteiten en behoeften mee en zorgen dat deze binnen de grenzen van het huurrecht vallen. Zowel huurders als verhuurders weten dan zeker dat de uiteindelijke huurovereenkomst waterdicht is en op den duur niet voor verassingen zorgt.”

Tip 2: Wees concreet en specifiek

Voor kersverse verhuurders is het opstellen van een huurovereenkomst een nieuw avontuur. Michel adviseert: “Ga zitten met een pen, papier en een kop sterke koffie en begin met het opsommen van de lange termijn doelen van uw vastgoed. Ook uw huurovereenkomst moet volledig en nauwkeurig zijn. Dit is iets dat u vanaf het begin goed in kaart moet brengen voor uzelf. Maak daarom een afspraak met onze verhuurspecialist die u hierbij kan ondersteunen.”

“Tijdens een kennismakingsgesprek kan de lijst met de verhuurmakelaar besproken worden en in samenspraak kan deze worden verfijnd. Vanuit zijn expertise kunnen bepaalde zaken extra aandacht krijgen om uiteindelijk tot een goed uitgebalanceerde lijst te komen waar alle noodzakelijke zaken op vermeld staan.”

Dit zijn een paar dingen waar u rekening mee moet houden:

 • Huurperiode, bijvoorbeeld contract voor bepaalde tijd of op maandelijkse doorlopende basis
 • Start- en einddatum van de overeenkomst
 • Doelgroep bepalen, gemeubileerd, gestoffeerd of kaal opleveren
 • De namen van bewoners en verhuurders
 • De exploitatiekosten. Wat mag je wel of niet doorbelasten?
 • Huurbedrag en kosten voor te late betaling
 • Huurschema en betalingsinstructies
 • Borgsom, bedrag en het betalings- en terugbetalingsproces
 • Onderhoud, onder andere wie zorgt voor reparaties?
 • Bijkomende vergoedingen voor beheer
 • Huisdiervereisten etc.
 • Onderverhuur en Airbnb clausule

Om ervoor te zorgen dat u nooit iets misloopt en om te garanderen dat u alle voordelen van een goed huurcontract kunt plukken, moeten deze voorwaarden eerlijk, gegrond en concreet zijn.

Tip 3: Hou de band met uw huurder warm

“Het verhuren van een woning kan een stressvol proces zijn. Er moet natuurlijk gekeken worden naar de staat van de woning. Er moet ook zorg voor worden gedragen dat de woning in goede staat blijft. Het is dan ook belangrijk om de staat van de woning en de inspectieprocedure goed op papier te hebben. Daarmee voorkomt u een hoop misverstanden aan het eind van de huurperiode.”

“Als verhuurder vertrouwt u uw eigendom toe aan uw huurder. Een goede relatie met uw huurder kan zorgen voor minder slijtage en een zorgvuldige behandeling van uw woning. Voorkomen is beter dan genezen en het is daarom verstandig om uw huurder met vriendelijkheid, beleefdheid en positiviteit te benaderen. Ook luisteren draagt hier aan bij. Als beide partijen elkaar begrijpen zal dit voor de lange termijn alleen maar voordelen opleveren.”

“Ook hierin kunnen wij als RE/MAX PRO – de Makelaars van Amsterdam bemiddelen. Door een driehoek te creëren waar het onderlinge vertrouwen groot is, zorgt u er uiteindelijk voor dat de kans op een succesvolle huurperiode zonder complicaties een stuk groter is. Een heldere, warme en duidelijke communicatie zal beslist bijdragen aan het succes van de verhuurder.”

Laat uw huurovereeenkomst dus opstellen door een expert. Daarmee bespaart u uzelf een hoop misverstanden en rendementverlies. Of het nou gaat om delers of expats, onze verhuurmakelaars hebben voor iedereen een advies op maat over het opstellen van een waterdichte huurovereenkomst. Onze verhuurmakelaar Michel Faber vertelt u graag alles over onze verhuur- en aanhuurservice.

Lees ook:
Een huis kopen om te verhuren
Uw woning verhuren? Onze verhuurmakelaar zorgt voor de maximale huurprijs
Uw woning tijdelijk verhuren?
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het verhuren van uw woning in Amsterdam? Neem contact op met onze verhuurmakelaar Michel Faber. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze verhuurservice. Bel 020-3331110 of e-mail naar michelfaber@remax.nl

Naar boven