Zoek je een huis? Kijk er doorheen!

Door op 27 augustus 2020

Met deze 5 tips ontdek je de potentie van een woning

We kennen het allemaal, eindeloos zoeken naar een leuke woning en telkens weer afhaken op een onderdeel. De ene keer is de keuken niet mooi. De andere keer is het een oude badkamer of zit er een hele lelijke vloer in. Onze makelaar Maurits van Leeuwen geeft 5 tips uit de praktijk waarmee een lelijk eendje toch nog een droomwoning kan worden. Kwestie van er doorheen kijken.

 

Tip 1 - Kansen pakken

Maurits: “Sommige kandidaat-kopers vinden het lastig om door een woning heen te kijken en te zien wat voor woning het kan worden. Maar met een beetje fantasie kom je al een heel eind bij het kopen van een huis in Amsterdam. Want juist de woningen met een minder opleveringsniveau, zijn de wat minder gewilde woningen. Hierdoor zijn ze vaak wat goedkoper in prijs en wat makkelijker te bemachtigen. Daar liggen juist je kansen als je met een bescheiden budget toch nog leuk wilt wonen.”

Tip 2 - “Locatie, Locatie, Locatie”

“Er is maar één eigenschap die je aan een woning niet kunt veranderen. En dat is de locatie. Dus het is heel belangrijk dat voordat je gaat zoeken een goed beeld hebt van waar je wilt wonen. Fiets bijvoorbeeld eens gewoon door de stad en ga ook eens naar wijken die je niet kent of waar je misschien zelfs een vooroordeel over hebt. Natuurlijk zijn wijken net als woningen niet perfect. Maar sommige stukken van de stad hebben wel echt de potentie om heel mooi en leuk te worden. Dus het bekende gezegde luidt “Locatie, Locatie, Locatie”.

Tip 3 – Kijk vooruit

“Daarnaast is de grootte van een woning moeilijk te veranderen. Zeker als het geen begane grond woning is of het bestemmingsplan het niet toelaat. Mogelijk zijn jullie een startend stel zonder kinderen, dan is een tweede slaapkamer nog geen vereiste. Dan is het dus ook nog niet per se nodig om een grote woning met een tweede slaapkamer te kopen. Maar blijf wel minimaal 5 jaar vooruitkijken. Want als je toch plannen hebt om aan kinderen te beginnen, dan is fijn om te weten dat je de woning nog kunt uitbreiden. Op deze manier kan je nu wat geld besparen of een woning kopen op een iets betere plek en over een bepaalde tijd, pas als het nodig is, die aanbouw te doen en de woning geschikt te maken voor gezinsuitbreiding.”

Tip 4 – Speel met de ruimte

“Na het veranderen van de grootte is vaak de indeling het lastigst. Probeer daarom niet alleen naar een indeling te kijken, maar check voornamelijk de draagmuren. Nogmaals de woning is nu misschien niet perfect, maar 2 kamers samenvoegen of een andere indeling doet al heel veel met een woning. Ook het verplaatsen van de keuken of de badkamer brengt vaak andere inzichten met zich mee. Belangrijk is natuurlijk wel, dat je rekening houdt met de leidingen en vooral de stamleidingen van het gebouw. Probeer de wc en badkamer zo dicht mogelijk bij je stamleidingen te houden. Die zitten in de meeste typisch Amsterdamse jaren ‘30 appartementen rond het trappenhuis. Heb vooral niet de illusie dat je een wc of badkamer aan de andere kant van het appartement kan plaatsen want dan lopen je douche en wc niet goed door.”

Tip 5 - Laat je niet afschrikken door kleuren

“Esthetisch kan je alles aan de binnenkant van een appartement vervangen. Vloeren, keukens, badkamers, wc’s en de kleuren op de muren. Dit zijn dus punten waar je eigenlijk het minste waarde aan moet hechten. Vaak zie je een keuken in een kleur die je echt verschrikkelijk vindt. Wijs een woning hier niet om af omdat de kleur niet goed is. Want je kan nieuwe frontjes kopen of je brengt de deurtjes naar een spuiter en je hebt direct een hele andere keuken. Zo heb je in eerste instantie voor niet al te veel geld toch een mooie keuken en kan je na een tijdje als je weer wat geld hebt gespaard een droomkeuken erin laten zetten voorzien van alle luxe. Dit geldt natuurlijk wat minder voor een badkamer. Maar daar hoef je gelukkig niet de hele dag tegen aan te kijken. Dus bedenk goed of je het met een mindere badkamer nog even volhoudt totdat je die fantastische badkamer erin zet waar je altijd al van gedroomd hebt. Bedenk ook dat de kleuren van de muren, vloeren en keukens zaken zijn die je het makkelijks kunt veranderen in een woning. Eén weekendje met wat vrienden of 2 à 3 dagen met een professionele schilder en die lelijke kleuren op de muren zijn veranderd in de kleuren van jouw eigen stijl.”

Een ervaren aan- en verkoopmakelaar ziet al oplossingen voor indelingen en mogelijkheden. Met de juiste makelaar kom je al een heel eind om nieuwe kansen in een woning te ontdekken. Zeker een makelaar die zelf al wat verbouwingen heeft gedaan, gezien en er kijk op heeft. Die expertise deelt Maurits dan ook graag met u tijdens uw zoektocht naar een nieuwe woning in Amsterdam.

Lees ook:
Een huis kopen begint met goed zoeken
Huis kopen: 7 tips van de aankoopmakelaar
Een huis kopen in 8 stappen
Alle blogs van onze makelaars

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen van een huis in Amsterdam? Maak een afspraak met onze makelaar Maurits van Leeuwen in een oriënterend gesprek komt u alles te weten over de eerste stappen zoals gericht zoeken naar uw ideale huis. Bel of WhatsApp 06-11701437 of e-mail naar mauritsvanleeuwen@remax.nl

Naar boven