Einde van extreem overbieden in zicht?

Door op 14 Juni 2022

Voor huizenkopers tonen de kwartaalcijfers van het eerste kwartaal 2022 een klein lichtpuntje: het overbieden is iets afgenomen. Extreme extra bedragen om überhaupt voor een woning in aanmerking te komen, lijken van de baan. Is daarmee ook het einde van overbieden op de Amsterdamse woningmarkt ingeluid? Onze regiokantooreigenaar Hans Koppes over overbieden in tijden van onzekerheid. 

Overbieden afgenomen

De belangrijkste ontwikkeling van het eerste kwartaal op de Amsterdamse woningmarkt is volgens onze onderzoekspartner Matrixian Group, dat het percentage dat gemiddeld wordt overboden ietsje is afgenomen met 0,16%. Neemt niet weg dat koopwoningen opnieuw duurder zijn geworden met 4% ten opzichte van het kwartaal ervoor. Het aantal verkochte woningen nam af met 5% en de gemiddelde verkooptijd daalde van 33 dagen naar 30 dagen.

Economische situatie

Hans: "Ondanks de lichte afname van het overbieden is de Amsterdamse woningmarkt nog behoorlijk overspannen. Dat zal pas echt veranderen als de rente nog meer stijgt. Over het algemeen gezien blijven woningen schaars en blijft de vraag groeien. De kans is groot dat de wil om meer te overbieden dan normaal verminderd is door onzekerheid over de economie. Inflatie en de oorlog in Oekraïne kunnen daar invloed op hebben.” 

Aanvaardbaar risico?

“Overbieden was aan de orde van de dag op de Amsterdamse woningmarkt. Als je genoeg overwaarde hebt in combinatie met een enorm lage rente hoeft dat niet altijd een probleem te zijn. Maar er zijn wel risico’s en met name voor de korte termijn. Met overbieden moet je je dan ook altijd afvragen of je dat risico nu nog steeds wilt en kunt dragen nu de rente stijgt.”

Minder extreem overbieden

“Uit de woningmarktcijfers van het eerste kwartaal blijkt dat de meeste woningen in Amsterdam nog steeds boven de vraagprijs zijn verkocht maar dat het extreme overbieden daalt en dat is maar beter ook. De afgelopen jaren werden bijna alle woningen voor een relatief scherpe bieden-vanaf-prijs aangeboden, om zo overbieden te stimuleren.”

Nog boven vraagprijs 

“Heel begrijpelijk dat de meeste woningen dik boven de zogenaamde vraagprijs zijn verkocht. Biedingen onder de vraagprijs werden ook resoluut afgewezen of zelfs niet eens in behandeling genomen. Dat gebeurt vooral bij woningen die met een bieden-vanaf-prijs worden aangeboden maar is dat nog steeds de juiste verkoopprijsstrategie voor het aankomend kwartaal?”

Het stabiliseren van de woningmarkt zal het extreme overbieden op de Amsterdamse woningmarkt remmen en dat biedt een kans voor kopers. Staat u op het punt om een huis te kopen in Amsterdam? Maak een afspraak met een van onze makelaars. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze aankoopbemiddeling.

Lees ook: 

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over de koop of verkoop van uw woning in Amsterdam? Maak een afspraak met een van onze makelaars en ontdek de grote voordelen van onze wijkexpertise en onze actieve benadering van het makelaarsvak.

Naar boven